La Denominació d’Origen Mel d’Eivissa ja té plec de condicions i està a l’espera de tenir consell regulador
El Consell de Govern ha aprovat els plecs de condicions de la Denominació d’Origen Protegida Mel d’Eivissa / Miel de Ibiza i la creació i la regulació del Consell Regulador d’aquesta DOP. D’aquesta manera, Mel d’Eivissa és la primera de mel a les Illes Balears, la primera DOP d’Eivissa i la setena DOP de mel d’Espanya.
Segons el plec de condicions aprovat, els noms protegits són dos: un en castellà, miel de Ibiza, i un en català, mel d’Eivissa. Aquests dos termes s’utilitzen de manera indistinta, constant i freqüent en el mercat per identificar la mel originària de l’illa d’Eivissa.
La Mel d’Eivissa és l’aliment produït per les abelles a partir del nèctar de les flors de determinades plantes ubicades a Eivissa que les abelles liben, transformen, combinen amb determinades substàncies que elles mateixes produeixen, dipositen, deshidraten, emmagatzemen i maduren a les cel·les de les bresques de les caseres.
La Mel d’Eivissa presenta unes característiques físiques, químiques i sensorials diferents d’altres mels d’altres indrets. És multifloral i presenta un espectre pol·línic compost per pòl·lens de les espècies botàniques silvestres d’Eivissa, conformat principalment per les famílies fabàcies, boraginàcies i cistàcies.
Segons el plec de condicions, els envasos de la mel d’Eivissa han de ser de vidre o un altre material que garanteixi la qualitat del producte, amb un tancament hermètic i precinte de garantia. L’envasament, a més, s’ha de fer al lloc on es fa l’extracció per conservar les característiques de la mel, i no es pot manipular ni transportar a granel. En l’etiquetatge de producte emparat, s’ha d’incloure la menció «Mel d’Eivissa» o «Miel de Ibiza», la indicació «Denominació d’Origen Protegida», una codificació única per facilitar el control de la traçabilitat del producte i l’any de collita de la mel.
A més, segons ha aprovat el Consell de Govern, en un termini màxim de sis mesos des de l’entrada en vigor del decret, s’haurà de constituir el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida Mel d’Eivissa / Miel de Ibiza. Fins a la constitució, la Direcció General de Qualitat Agroalimentària i Producte Local n’assumirà les tasques de gestió i certificació.
Cal recordar que, en l’àmbit normatiu, la DOP Mel d’Eivissa / Miel de Ibiza ara està en fase de protecció nacional transitòria, facultat que atribueix la normativa comunitària als estats que permet que, una vegada finalitzada la tramitació nacional de l’expedient, puguin protegir a escala estatal la denominació d’origen. La Unió Europea analitza ara l’expedient de la DOP i el publicarà després en el Diari de la Unió Europea.
El valor econòmic total de la producció de la mel d’Eivissa és d’aproximadament 187.500 euros anuals, segons dades de 2021, any en què l’associació d’apicultors tenia 113 associats, que gestionaven 3.617 caseres, amb una producció de 7.500 quilos de mel.