Ara llegint
El Consell d’Eivissa assumeix el bot “Flor de Mar” i diverses col·leccions etnogràfiques

El Consell d’Eivissa assumeix el bot “Flor de Mar” i diverses col·leccions etnogràfiques

El Consell d'Eivissa assumeix el bot "Flor de Mar" i diverses col·leccions etnogràfiques

El president del Consell d’Eivissa, Vicent Marí, i la consellera de Cultura, Eduació i Patrimoni, Sara Ramon, han rebut els propietaris dels elements i les col·leccions particulars que han passat recentment a formar part del fons museogràfic patrimonial del Consell Insular. El president ha volgut agrair i reconèixer als propietaris d’aquests bé historicoetnogràfics per la seua aportació al patrimoni insular; així com mostrar el compromís a la seva correcta custòdia, conservació, catalogació i difusió, amb fins culturals i patrimonials

El president del Consell d’Eivissa, Vicent Marí, i la consellera de Cultura, Eduació i Patrimoni, Sara Ramon, han rebut avui els propietaris dels elements i les col·leccions particulars que han passat recentment a formar part del fons museogràfic patrimonial del Consell Insular. El president ha volgut agrair i reconèixer als propietaris d’aquests bé historicoetnogràfics per la seua aportació al patrimoni insular; així com mostrar el compromís a la seva correcta custòdia, conservació, catalogació i difusió, amb fins culturals i patrimonials.

Vicent Marí ha explicat que “aquest encontre posa de manifest l’impuls de projectes museístics que ha significat aquesta legislatura per al món de la cultura i el patrimoni d’Eivissa, i la importància que els ciutadans de la nostra illa s’impliquin en aquests”. Així, el president ha “agraït el compromís amb la nostra terra d’unes famílies que, de manera desinteressada, han mantingut el seu patrimoni amb la finalitat que acabi sent de tots els eivissencs, comprometent-nos per la nostra part a guardar-lo, conservar-lo i donar-li la difusió que mereixen aquests autèntics tresors”.

D’una banda, el 14 de setembre de 2022, el Museu Etnogràfic d’Eivissa va rebre de Maria Planells Tur la donació per transmissió gratuïta d’un bot a rems llista 5ª, d’esbarjo, amb el nom de Flor del Mar, incloent documentació antiga completa, tant del bot com del avarador, anteriorment ubicat a l’Illa d’en Valarino.

Aquesta embarcació Flor del Mar amb 3,40 metres d’eslora, 1,30 metres de màniga i un tonelatge de 0,55 va ser adquirida de nova construcció l’any 1921 segons consta en la documentació aportada per Juan Planells Torres. Propietari de Can Miquelitus (bar davant sa Peixateria), la seua família ha estat així estretament vinculada als històrics barris de la Marina i sa Penya. El Flor del Mar va tindre ús recreatiu, la pesca esportiva, sobre tot del calamar. Tot i que la propietat era de l’avi, en Juan Planells Torres, l’únic que pescava era el seu fill Francisco Planells Torres, Paco Miquelitus.

A fi de protegir-la, en 1970 es va projectar la construcció d’un avarador a l’Illa d’en Valarino (com abans era coneguda s’illa Grossa), en el qual vivia tot l’any el pare de Maria Planells Tur, ja que ho tenia preparat com una caseta. En l’any 2021 aquesta caseta avarador es va retornar a Costes, i ens fan també donació de la corresponent documentació.

Aquesta donació formarà part del fons museogràfic patrimonial del Museu Etnogràfic, concretament de la secció de nàutica i de la mar, secció objecte del projectat i en vies d’execució Museu de la Mar d’Eivissa.

D’un altra banda, en aquesta reunió han estat formalitzades les ofertes la cessió temporal gratuïta per un període de vint-i-cinc anys, amb vocació de posterior donació definitiva, de les col•leccions etnogràfiques de Carmen Tur Ferrer i de les famílies Verdera-Torres i s’Amesat, que ensems passaran a formar part de manera permanent de la Col•lecció Etnogràfica Carmen Tur, dins de l’extensió museística projectada a l’Espai Cultural Molí d’en Simó (Sant Antoni de Portmany), un antic molí fariner restaurat, declarat Bé Catalogat en 2001 i propietat del Consell Insular d’Eivissa. El germen de reunir aquesta col•lecció va estar la exposició Coses d’Eivissa celebrada en Sa Nostra Sala entre el 22 de desembre de l’any 2020 i el 22 de febrer del 2021, que va organitzar el Consell Insular d’Evissa.

En primer lloc, l’amplia col•lecció particular de Carmen Tur, amb una temàtica heterogènia, ha estat reunida durant molts anys amb coneixement i passió per la cultura local eivissenca. La part més nombrosa d’aquesta col•lecció està formada per objectes quotidians, especialment peces tèxtils i d’indumentària amb els seus complements, com capells i espardenyes; així com, també per una petita representació de peces de joieria, de ceràmica artística i un conjunt d’objectes diversos d’ús quotidià, a més d’una destacable mostra d’instruments musicals, tant locals com de fora de l’illa o fins i tot d’Espanya.

Carmen Tur Ferrer, propietària d’aquesta col•lecció i amb una carrera professional vinculada a la docència, destaca per la seua labor com a dinamitzadora i promotora social i cultural, impulsant projectes no sols educatius i culturals, sinó també sanitaris i mediambientals. El seu activisme quant a la recuperació, la defensa i la promoció del patrimoni cultural eivissenc ha contribuït particularment en la preservació del nostre patrimoni cultural immaterial, promovent la formació de colles de ball, les danses i les sonades locals, entre altres tantes aportacions.

La seua col•lecció es complementa amb les aportacions de les famílies Verdera-Torres i s’Amesat. Així doncs, en segon lloc, la cessió de José i Damià Verdera Walker, propietaris de la col•lecció heretada dels seus avis, José Verdera Serra i de María Dolores Torres Marí, reconegudes figures de la societat eivissenca i regents de diferents negocis familiars, establiments d’hostaleria i l’emblemàtica Librería Verdera, comerç històric del barri de la Marina des de la seua obertura en 1871 per Josep Verdera Ramon. Aquesta és una petita col•lecció, també heterogènia, que reuneix olis de temàtica costumista, rosaris antics, una creu d’or i una emprendada de plata i coral.

Per últim, el projecte museístic concebut al l’Espai Cultural Molí d’en Simó reunirà la col•lecció monogràfica cedida per Margarita Cardona Riera, representant de la segona generació de sabaters de la família de ca s’Amesat, dedicats al calçat artesà tradicional i propietaris de la emblemàtica botiga Calzados Cardona, que va inaugurar el seu pare a mediats del segle XX als voltants de la Plaça del Parc de Vila.  Aquesta col•lecció inclou espardenyes i sabatilles tradicionals, així com eines i aparells utilitzats per a l’elaboració i reparació de calçat, com tenalles, alicates, alenes, tisores, formons, plantilles, etc.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt