Emergències eleva l’índex de gravetat de l’incendi de l’estació de biomassa d’Eivissa per poder-hi dedicar més mitjans
La Direcció General d’Emergències i Interior ha acordat declarar l’índex de gravetat 2 del del Pla Territorial de Protecció Civil de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (PLATERBAL), així com sol·licitar mitjans materials i personals al Govern espanyol, per tal d’extingir l’incendi de l’estació de trànsit de biomassa a Sant Antoni de Portmany (Eivissa).
Així ho va decidir el Departament Directiu del Centre de Coordinació Operativa del PLATERBAL, reunit a la base de la Unitat Operativa de la Direcció General d’Emergències i Interior a Sa Coma. La reunió, presidida per la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat en funcions i directora del PLATERBAL, Mercedes Garrido, també va comptar amb la participació del president del Consell d’Eivissa, Vicent Marí i el batle de Sant Antoni de Portmany, Marcos Serra. Durant la reunió del Centre de Coordinació també es va decidir er un anàlisi i seguiment de la qualitat de l’aire.
En data 11 de juny es va declarar un incendi en un punt d’emmagatzematge i transferència de biomassa vegetal situat a la carretera de Sant Antoni (a l’alçada del polígon de Montecristo), explotat per un gestor particular.
L’11 de juny, a les 20.20 h, es va activar la intervenció del Servei d’Extinció d’Incendis i Salvaments del Consell Insular d’Eivissa (SEIS), que ha actuat de manera pràcticament continuada fins avui. El dispositiu, coordinat per la Direcció General d’Emergències i Interior, està format per integrants de diferents cossos d’emergències (bombers del Consell Insular d’Eivissa, Conselleria de Medi Ambient – IBANAT, agents de medi ambient tant del Govern com del Consell Insular d’Eivissa, voluntaris de protecció civil de Sant Antoni, de Santa Eulàlia, TRAGSA, el Grup Juan Bufí per al subministrament d’aigua, i les forces i cossos de seguretat). En total estan intervenint en l’extenció del foc un total de 70 persones i 8 màquines.
Davant l’acumulació de material combustible en el lloc de l’incendi (restes vegetals), es va plantejar la necessitat d’anar retirant-les de manera ordenada per tal de permetre’n l’extinció. No obstant això, l’incendi no s’ha pogut extingir davant la tardança que s’està produint en la retirada de les restes vegetals acumulades.
En data 22 de juny es va declarar l’activació del PLATEBAL en el nivell 1. I ja el 23 de juny es va incorporar a les tasques l’empresa pública TRAGSA, que va facilitar la maquinària necessària, que s’ha anat incorporant al dispositiu a mesura que es tenia disponibilitat d’aquestes i de personal específic per a les tasques encomanades.
El pla d’acció consisteix en les accions següents:
1. Limitar al màxim la propagació de l’incendi dins la planta de compostatge tant mitjançant la intervenció directa com mitjançant actuacions físiques de separació i moviment de qualsevol element en situació de risc.
2. Protegir els elements propers no afectats amb els mitjans necessaris.
3. Garantir la disponibilitat de la maquinària necessària per al moviment de terra i de la resta de material emmagatzemat no afectat.
4. Consolidar la capacitat portant del sòl per a l’ús de la maquinària pesant i dels camions.
5. Disposar de línies i d’equips contra incendis en tots els punts de treball amb maquinària i, si arriba la situació, aplicar aigua per al refredament i l’extinció del focus.
6. Garantir totes les activitats operatives amb els recursos logístics que siguin necessaris.