Ara llegint
Joan Simonet visita Formentera i els socis de la seva cooperativa

Joan Simonet visita Formentera i els socis de la seva cooperativa

Joan Simonet visita Formentera i els socis de la seva cooperativa

El nou conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha visitat avui l’illa de Formentera, on ha mantingut diverses reunions amb els representants del sector primari, amb els quals ha tractat diversos assumptes, com l’inici de les obres de la bassa de reg, com fer front a la problemàtica dels sobrecostos per mor de la triple insularitat o la reducció dels dies de pesca imposada dins el Pla de Gestió del Mediterrani Occidental de la Unió Europea. 

Simonet, que ha estat rebut pel president i conseller de Sector Primari i Litoral del Consell Insular de Formentera, Lorenzo Córdoba, i Verónica Castelló, vicepresidenta primera i consellera de Mobilitat i Gestió Ambiental, ha estat acompanyat per la directora general de Medi Natural, Anna Torres, i el director general de Pesca, Antoni Grau. 

El primer dels encontres del dia ha estat amb els representants de la Cooperativa del Camp de Formentera que han explicat al conseller el funcionament de l’entitat, que en l’actualitat té més de 430 socis entre ramaders, comunitat de regants i professionals del camp, entre altres. S’ha exposat durant la visita la problemàtica de la triple insularitat que sofreixen els productors agraris de l’illa, la qual cosa suposa un sobrecost i la pèrdua de competitivitat.

En aquest sentit, Joan Simonet ha afirmat que “l’agricultura sempre ha estat baix el paraigua de la PAC i que, encara que en aquest nou període es milloran molts aspectes com la insularitat, el cas de Formentera és encara més complicat. Per tot això, reforçaren les línies d’ajudes i reformularen alguns articles de la Llei Agrària per poder dotar de més recursos als consells insulars per assolir que el sector agrari sigui rendible”.

El conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural també ha visitat les instal·lacions de la bassa de reg de l’illa. Segons han informat, quan finalitzi la temporada turística començaran les obres per a connectar la bassa amb la dessaladora de Formentera, un projecte que permetrà, durant l’hivern, produir aigua dessalada però no per a consumir, sinó per a emmagatzemar -s’estima que en un percentatge del 70% de la capacitat de la bassa- i així poder fer ús d’aquesta aigua a l’estiu per a regar. Aquestes obres tenen un pressupost de 200.000 euros. A més, està previst fer actuacions per a la instal·lació d’un sistema que millorarà la terbolesa de l’aigua; amb un pressupost també de 200.000 euros.

A més, s’ha explicat que s’està pendent de l’informe mediambiental del MITECO, per arrencar les obres del projecte de modernització, digitalització i optimització de l’aigua regenerada de la bassa de reg de Formentera, que té una capacitat de 88.000 metres cúbics per regar 114 hectàrees. Aquesta actuació, que es finançarà amb fons Next Generation, té un pressupost d’1.080.000 euros.  “Amb aquestes obres pretenem donar al pagès la seguretat que tindrà aigua de qualitat per a regar de tot l’any”, ha subratllat el conseller.

Per la seva part, el president del Consell Insular de Formentera, Lorenzo Córdoba, ha volgut agrair la visita del conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural i el seu equip i ha mostrat la seva total predisposició, perquè “la col·laboració entre ambdues institucions és imprescindible pel sector”. En aquest sentit, Córdoba ha assenyalat que “les ajudes europees s’han d’adaptar a la realitat de Formentera per no deixar que les petites explotacions desapareguin, perquè el sector primari és cultura, tradició i patrimoni”. 

Per finalitzar, el conseller s’ha reunit també a la confraria de pescadors de Formentera, així com amb representants del sector pesquer professional, per tractar la reducció dels dies de pesca imposada dins el Pla de Gestió del Mediterrani Occidental de la Unió Europea. També s’ha parlat dels efectes de la superpoblació de clavell (rostroraja alba) i la necessitat de fer un estudi per conèixer l’impacte sobre les espècies comercials.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt