Ara llegint
Els components de les cremes solars contribueixen al retrocés de les praderies de posidònia

Els components de les cremes solars contribueixen al retrocés de les praderies de posidònia

Els components de les cremes solars contribueixen al retrocés de les praderies de posidònia

El Consell Insular de Formentera ha presentat avui les conclusions del projecte Save Posidònia Project, que ja es varen avançar en la passada edició de la fira turística ITB de Berlín a càrrec de la doctora de la Universitat de les illes Balears, Nona SR Agawin.

Com a part del projecte Save the Posidònia del Consell Insular de Formentera per a promoure el turisme sostenible, i específicament per a la conservació de la posidònia, la Doctora Agawin, investigadora principal del grup de recerca d’Ecologia Marina i Sistemàtica (MARS) de la Universitat de les illes Balears, ha donat una visió general de l’acumulació i distribució de diversos components de les cremes solars en les praderies de posidònia (ambient i teixits vegetals) en diferents localitzacions a Formentera subjectes a un gradient de pressió turística i com aquests components poden afectar la salut d’aquestes plantes.

L’estudi ha detectat que els filtres de protecció solar poden estar danyant la posidònia oceànica ja que els químics s’adhereixen a les fulles, i afecten la seua activitat fotosintètica.

S’adhereixen a les plantes

Els banyistes entren en l’aigua amb aquestes cremes i els filtres ultraviolats procedents de protectors solars (oxibenzona, avobenzona 4-metil, metilparabeno) s’adhereixen a les plantes, com passa amb els coralls.

Aquest tipus d’informació és important per poder gestionar adequadament aquest recurs costaner en relació als components de les cremes solars. De fet, en altres zones del planeta, els protectors solars han set prohibits per l’impacte negatiu que tenen en els esculls de corall.

Cal recordar que la posidònia és una planta endèmica de la Mar Mediterrània, antiquíssima i d’alt valor ecològic que produeix oxigen i absorbeix CO₂, la qual cosa augmenta la transparència de l’aigua tan característica de les nostres costes i que és precisament la que atreu milions de turistes a les illes.

A més, la posidònia morta que arriba a les platges i s’asseca protegeix la costa contra l’erosió.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt