Una expedició de pagesos eivissencs visita cooperatives de Barcelona i Tarragona
El Consell Insular d’Eivissa ha organitzat un curs sobre cultius hortofructícoles dirigit a joves i agricultors professionals de l’illa que els ha portat a inicis d’aquest mes de febrer a visitar diverses cooperatives de les zones de Barcelona i Tarragona.
Així, com a preparació d’aquest viatge, aquest mes de febrer va tenir lloc una formació sobre serveis, ajudes, marc normatiu, gestió tècnica a explotacions i Fons Europeus en el Parc Insular de Serveis Sa Coma.
En la segona part d’aquesta formació, dirigida a la millora de gestió i organització en producció i comercialització del sector de fruita i hortalissa, durant els dies 5 al 9 de febrer, els joves agricultors eivissencs es varen desplaçar al sud de Catalunya, a Barcelona i Tarragona, per conèixer de primera mà els casos d’èxit de diverses cooperatives de la zona.
D’aquesta manera, els participants varen visitar la Cooperativa Agrícola del Prat de Llobregat ‘SCCL a Mercabarna’, Cooperativa formada per 20 socis, amb una extensió conreada de 250 hectàrees amb productes de temporada com la Carxofa Prat, el Meló del Prat i fruites i verdures fresques, així com també varen conèixer el Parc Agrari del Baix Llobregat i la Federació de Cooperatives agràries de Catalunya, constituïda en 1983, integrada per 189 cooperatives, i més de 30.000 socis productors, amb un 36% de la producció final agrària.
Al Maresme
A la zona del Maresme, varen visitar la Cooperativa agrícola ‘El Progrés-Garbí SCCL’, una fusió de 2 cooperatives de la zona (Progrés i Garbí) amb 60 socis que produeixen hortalisses i fesols a la zona del delta del Tordera (mongeta del ganxet, DOP). Més tard varen visitar la Cooperativa Conca de la Tordera ‘SCCL’, que centra la producció d’hortalisses de la zona amb comercialització de proximitat, i varen visitar també l’Institut d’Investigació i Tecnologia Agroalimentaries (IRTA), un centre amb línies d’investigació d’estratègies de control de plagues i patògens, base genètica de millora de cultius i valorització de residus.
A la zona de Valls/Reus varen visitar la societat Agrícola i Secció de Crèdit de Valls ‘SCCL’, una de les cooperatives agrícoles més antiga de Catalunya, amb més de 100 anys d’experiència, especialitzada en olis, vins, fruits secs i calçots. A la zona Terres de l’Ebre, varen conèixer el Grup Fruiter de Benissanet, SCCL a Benissanet, Cooperativa de fruita dolça més gran de la demarcació de Tarragona i l’Ebre recentment fusionada (2022) amb la cooperativa agrícola Sant Jaume, per adaptar els serveis a la reconversió dels cultius i diversificar la producció amb la fruita seca, l’olivera i la vinya. El viatge formatiu va tancar amb la visita a la zona de Prades, acudint a la Cooperativa de Prades que compta amb quatres seccions diferenciades de patata (IGP patata de Prades, varietat Kennebec), avellana (DOP avellana de Reus), llúpol i cereals.