Ara llegint
El jaciment arqueològic de l’illot dels Frares, un dels més maltractats de les Illes Balears

El jaciment arqueològic de l’illot dels Frares, un dels més maltractats de les Illes Balears

El jaciment arqueològic de l'illot dels Frares, un dels més maltractats de les Illes Balears

Ports IB afronta les actuacions de recuperació i conservació del jaciment arqueològic de l’illot del Frares, situat a la Colònia de Sant Jordi, com un projecte de rehabilitació estratègic que pot convertir-se en un referent per a la recuperació d’elements amb valor patrimonial a zones portuàries.

Les actuacions es varen iniciar durant el mes de desembre de 2022, quan es va fer una retirada de vegetació, deixalles i fems de la major part de l’illot i també es va començar a treure la terrera de les excavacions de 1972. Al llarg del 2023 es retiraran els elements de formigó que hi ha damunt el jaciment arqueològic.

Per aconseguir aquesta fita, Ports IB ha dut a terme distintes actuacions juntament amb diferents representants de l’àrea de Patrimoni del Consell Insular de Mallorca i l’Ajuntament de Ses Salines, així com amb els representants de diverses institucions interessades en el projecte, com ArqueoCET o Amics de sa Galera, amb els quals ha arribat a diferents acords.

Les activitats que s’hi dugueren a terme el mes de desembre.

A l’illot dels Frares hi ha un dels jaciments arqueològics més maltractats de totes les Illes Balears. De fet, avui dia ja només se’n poden veure unes poques restes pertanyents a un mur i a dues o tres tombes. Però cal remarcar que aquell indret va ser un lloc amb activitat humana des de temps prehistòrics i un punt cabdal del port en temps històrics, especialment des del canvi d’era fins ben entrat el segle VII dC i, sobretot, entre els segles V i VII dC, quan s’hi instal·laren monjos del monestir de l’illa de Cabrera.

Cal afegir, a més, que es tracta d’un paratge natural espectacular, amb unes vistes privilegiades a la bocana del port de la Colònia de Sant Jordi, a l’illot de Na Guardis i cap a l’arxipèlag de Cabrera. Era, però, un indret que s’havia tornat impracticable, tant per la vegetació que hi havia crescut com per les deixalles i el fems que s’hi havien acumulat.

Atès que l’illot dels Frares és titularitat de Ports de les Illes Balears i que cada any hi passen per davant milers de persones (sobretot visitants del Parc Nacional de Cabrera), es va arribar a un acord per dissenyar i engegar el projecte del Centre Especial de Treball de Neteja, Manteniment i Conservació de Jaciments Arqueològics de les Illes amb ArqueoCET, Associació per a la Salut Mental Gira-Sol i Amics de sa Galera. Aquest projecte parteix de la base que cada jaciment arqueològic visitable necessita entre dues i tres accions de neteja i manteniment cada any i de l’evidència que el treball enmig de la natura, descobrint i cuidant patrimoni, és una tasca enriquidora, transmissora de serenor i estimuladora d’autoestima i autoconfiança.

Els objectius del projecte

Per tant, es pot recalcar que els principals objectius de les feines fetes a l’illot dels Frares són els següents:

— La inserció laboral de persones amb discapacitat per trastorn mental i/o de joves en risc d’exclusió social des de la cultura i el patrimoni.

— La recuperació i conservació del patrimoni arqueològic.

Amb motiu del Dia de les Illes Balears, el proper dimarts 28 de febrer a les 18.30 h, al Centre de Visitants del Parc Nacional de Cabrera, tindran lloc les conferències «L’illot dels Frares de la Colònia de Sant Jordi: un jaciment arqueològic amb molta història», a càrrec de Mateu Riera Rullan (arqueòleg UAB-FHEAG-ICAC), i «Sostenibilitat social i patrimonial», a càrrec de Joan Miquel Morey, coordinador d’ArqueoCET.

Dibuix de: E. R. Backman

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt