Ara llegint
El Centre Artesanal de Menorca recupera visitants

El Centre Artesanal de Menorca recupera visitants

El Centre Artesanal de Menorca recupera visitants

El Centre Artesanal de Menorca va assolir aquest any 2022 un nou augment de visitants. Un total de 7.774 persones han visitat el centre referent de l’artesania de l’illa, una xifra que suposa gairebé un cinquanta per cent més que el 2021, quan es van registrar 5.263 visites.

Enguany el Centre Artesanal de Menorca ha continuat desenvolupant la doble missió de donar a conèixer l’artesania menorquina i comercialitzar els productes dels artesans que disposen de l’acreditació ‘Carta d’artesà’, que concedeix el Consell Insular de Menorca.

El centre ha produït en 2022 dues exposicions, totes dues relacionades amb el mandat de la Regió Europea de Gastronomia. Per una banda, la Col·lecció Artesans de Menorca ha servit per homenatjar la trajectòria del mestre artesà cuiner Miquel Mariano, mentre que ‘La cuina dels oficis’ ha permès oferir una mirada històrica sobre l’ús i elaboració d’objectes propis de la cuina i de l’exercici de pràctiques o feines artesanes dins aquesta estança. A més de les dues mostres organitzades al seu des Mercadal, el Centre Artesanal de Menorca ha duit al Claustre del Carme de Maó i a l’Espai d’art Xec Coll de Ciutadella l’exposició itinerant ‘Temps d’emblanquinar’, que han visitat més de 2.000 persones. Des del centre s’ha contribuït també a la producció, muntatge, dinamització i difusió de l’exposició ‘PescArt’, promoguda per la Fundació per a la Preservació de Menorca.

En total, unes 10.000 persones han participat en alguna de les activitats desenvolupades pel Centre Artesanal de Menorca, tant a les mateixes instal·lacions des Mercadal com en altres espais de l’illa; entre elles, els 450 alumnes que han participat en les visites escolars incloses en el programa Salut Jove i Cultura.

Pel que fa a la resta d’activitats, el Centre Artesanal ha organitzat, des de maig fins a octubre, el programa de tallers i tasts de producte local conduït per Sa Cooperativa del Camp. La principal novetat ha estat la introducció de tallers artístics, com el de cosmètica natural, el d’espart i el de llana; i, en l’àmbit gastronòmic, la inclusió de tallers dedicats a la maonesa, el formatge fresc i el maridatge de formatges i cervesa. Una altra cita important en el calendari d’aquest any ha estat l’adhesió als Dies Europeus de l’Artesania, amb l’organització de visites guiades per a centres escolars a l’exposició PescArt Menorca, l’organització d’un joc d’escapada i la col·laboració amb la X Mostra d’Artesania Creativa, organitzada per l’associació Entremans. A més, des del centre s’ha donat suport a la proposta de l’artesà Ovidi Pons Triay en la candidatura als Premios Nacionales de Artesanía 2022.

La participació del Centre Artesanal al Local Food Gift Challenge i al World Food Gift Challenge, organitzats per l’IGCAT, s’ha consolidat aquest any amb la presència menorquina a aquests certàmens. A banda de fer la convocatòria, fomentar la participació i ser punt d’entrega dels productes participants d’altres regions, el Centre Artesanal ha acollit les deliberacions dels jurats de tots dos concursos i la visita de la platform meeting, integrada per representants de les Regions Europees de Gastronomia i expertes de l’IGCAT.

Entre les relacions mantingudes amb altres entitats, són significatives la participació a ‘Temps de Flors’, organitzat per l’Associació de Comerços des Mercadal; la col·laboració amb la visita guiada pel poble des Mercadal organitzada per l’Ajuntament; la continuïtat amb el portal web d’Agroxerxa, en tant que punt de venda de productors locals; la cooperació amb l’equip de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de Menorca, i l’adhesió al programa ‘Un estiu per créixer’.

En l’apartat comercial, la botiga situada a la planta baixa del centre ha continuat comercialitzant els productes de la marca de garantia ‘Artesania de Menorca’ i s’ha ampliat la línia de marxandatge de productes artesans amb la incorporació dels seleccionats en el Local Food Gift Challenge.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt