Ara llegint
El Govern tramita un ajut de 200.000 euros per a la candidatura de Menorca Talaiòtica

El Govern tramita un ajut de 200.000 euros per a la candidatura de Menorca Talaiòtica

La Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura prepara la tramitació d’una subvenció nominativa a favor del Consell Insular de Menorca per un import de 200.000 euros, amb l’objectiu d’impulsar la declaració de la cultura talaiòtica de Menorca com a Patrimoni Mundial de la UNESCO. Així ho ha informat avui al Consell de Govern.

L’elecció de Menorca Talaiòtica com a candidatura espanyola per formar part de la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO es va aprovar durant el Consell de Patrimoni Històric celebrat el 19 de novembre de 2020, i la seva incorporació a la llista s’avaluarà durant la reunió del Comitè del Patrimoni Mundial, que tindrà lloc del 10 al 25 de setembre a l’Aràbia Saudita.

Més de 1.500 restes arqueològiques converteixen Menorca en el lloc habitat amb més densitat del món de jaciments prehistòrics. Assentaments, espais funeraris, llocs de culte, grans construccions, com els talaiots, i altres de menys grandària, però exclusives de Menorca, com les taules i navetes, documenten el caràcter excepcional i singular d’aquesta cultura insular, que es va desenvolupar durant més d’un mil·lenni a l’illa mediterrània.

El Govern de les Illes Balears ha donat suport a la candidatura i ha col·laborat activament amb el Consell Insular de Menorca. La declaració de la cultura talaiòtica de Menorca com a Patrimoni Mundial per part de la UNESCO suposarà atorgar un valor afegit al patrimoni històric de l’illa i de les Illes Balears en el seu conjunt. Per tant, també contribuirà a garantir la seva protecció d’una manera més efectiva.

La candidatura, dirigida per Cipriano Marín, vertebra la Menorca talaiòtica en nou àrees territorials, que mostren els vestigis materials més extraordinaris de la prehistòria de l’illa, corresponents al període que comprèn des de la irrupció de les construccions ciclòpies a l’illa (1600 aC) fins a l’ocàs d’aquesta cultura, en les albors del segle I aC.

La diversitat territorial dels components del bé il·lustren nítidament les diferents maneres d’ocupació i ús del territori, la plasmació dels esquemes socials i religiosos i, en conseqüència, els processos de modelatge del paisatge de l’illa i dels seus espais simbòlics durant aquesta època.

Agència Menorca Talaiòtica

El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca treballen en la recerca, restauració, divulgació i difusió del patrimoni únic i excepcional de Menorca a través d’un pla de gestió i de l’Agència Menorca Talaiòtica, que també fomenta la participació i la cooperació social.

D’aquesta manera, el Govern continua donant suport a la candidatura Menorca Talaiòtica, tal com ha fet els darrers anys, amb una altra subvenció nominativa. La declaració de la cultura talaiòtica de Menorca com a Patrimoni Mundial suposarà un valor afegit per al patrimoni històric de l’illa i de les Balears en conjunt, i contribuirà a garantir-ne la protecció de manera efectiva gràcies a l’aval internacional que suposaria la inclusió en la llista indicativa del Patrimoni Mundial de la UNESCO.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt