Ara llegint
Menorca estableix relacions de cooperació amb la Reserva de Biosfera d’Illa de Príncipe

Menorca estableix relacions de cooperació amb la Reserva de Biosfera d’Illa de Príncipe

Menorca estableix relacions de cooperació amb la Reserva de Biosfera d'Illa de Príncipe

Una delegació menorquina formada pel conseller de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació, Simón Gornés, i dos tècnics del Fons Menorquí de Cooperació, la gerent del fons, Marga Benejam Coll i la tècnica Aina Tejero Orfila, participa aquests dies al IV Fòrum de Cooperació Municipalista de Lusofonia, que sota el nom “Governança Local per a un desenvolupament sostenible” se celebra del 23 al 26 d’octubre a la reserva de biosfera d’Illa de Príncipe, situada al golf de Guinea. L’objectiu de la delegació és establir relacions de cooperació internacional en el marc de la gestió de reserves de biosfera, aspecte pel qual l’administració local de l’illa africana ha mostrat interès.

Illa de Príncipe, regió autònoma de la República de São Tomé i Príncipe, és una reserva de biosfera des de 2012, i forma també part de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres, a través de la qual va establir contacte amb Menorca per conèixer com s’administra la reserva de biosfera menorquina.

Gornés ja ha mantingut múltiples trobades amb autoritats locals de l’illa, entre les quals destaquen reunions amb el president del Govern Regional d’Illa de Príncipe, Filipe Nascimento, el Secretari de Reserva de Biosfera i Medi Ambient, Júlio Mendes, el president de l’Assemblea Regional, Francisco Gula, o el ministre de Insfraestructura, Recursos Naturals i Medi Ambient, Adelino Cardoso. També ha pogut establir contactes amb membres de l’Associació Amics de la Reserva de Biosfera d’Illa de Príncipe o amb l’ONG Fundació Príncipe per la conservació de la biodiversitat i el desenvolupament social i econòmic de l’illa.

La intenció d’aquestes trobades és establir col·laboracions amb les autoritats locals de l’illa i entre els òrgans gestors de les dues reserves de biosfera, l’intercanvi d’experiències en la gestió ambiental, així com donar a conèixer el model de gestió de la reserva de biosfera de Menorca, amb especial interès en el desenvolupament social i econòmic a través de projectes sostenibles i de conservació del medi natural. Poder replicar alguns aspectes del model de gestió ambiental menorquí a través de col·laboracions de formació i capacitació és un dels aspectes que s’han estudiat durant les trobades.

Acords de cooperació amb el Fons Menorquí

El conseller i les tècniques del Fons Menorquí de Cooperació han pogut visitar alguns dels projectes i iniciatives socials i mediambientals que es duen a terme a Illa de Príncipe, com ara la cooperativa de reciclatge de l’illa, la planta de tractament d’aigua o els projectes de conservació del segell internacional SMILO de conservació i transició ecològica, per tal de conèixer de primera mà també la realitat social de l’illa africana.

En matèria de cooperació internacional, està previst que el Fons Menorquí i l’Illa de Príncipe acordin un protocol que concertarà les condicions de la relació de col·laboració entre ambdues parts, i en el qual es tindran en compte algunes de les necessitats del territori, com l’accés a aigua o la formació professional.

La Reserva de Biosfera d’Illa Príncipe

La reserva de biosfera d’Illa de Príncipe inclou, com en el cas de Menorca, tota l’extensió de l’illa i un bon nombre d’illots, juntament amb una àmplia zona marina. La seva part terrestre abasta 13.989 ha i la seva àrea marina 57.603, 49 h, i alberga el Parc natural Obo. L’illa compta amb una rica biodiversitat, amb presència d’espècies endèmiques entre les quals destaquen plantes vasculars, mol·luscs, insectes, aus, rèptils i ratpenats, i conté també una àmplia varietat de comunitats i hàbitats de rellevància internacional com els boscos primaris tropicals. Illa de Príncipe té una població de 7.324 habitants.

A més dels òrgans de gestió de la reserva, compta també amb consells de participació i governança comunitària, com ara el Consell participatiu o el Consell científic, igual que la Reserva de Biosfera de Menorca.

Actualment, desenvolupa un pla d’acció i un sistema d’indicadors de la reserva de biosfera a través d’un observatori social i científic sota la iniciativa SmartBiosphere de la UNESCO.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt