Ara llegint
Menorca i l’illa danesa de Samsø cerquen junts fórmules per adaptar la transició energètica a les seves realitats insulars

Menorca i l’illa danesa de Samsø cerquen junts fórmules per adaptar la transició energètica a les seves realitats insulars

Menorca i l'illa danesa de Samsø cerquen junts fórmules per adaptar la transició energètica a les seves realitats insulars

Les jornades “De Samsø a Menorca, Illes en transició energètica” organitzades per l’Agència Menorca Reserva de Biosfera amb motiu de la visita a l’illa de dos representants de la Samsø Energy Academy (SEA), han permès reunir al voltant de la transició energètica una àmplia representació de les institucions i entitats socials i científiques de l’illa.

Durant dos dies, els membres de l’oficina de l’energia de l’illa danesa han mantingut diferents trobades per compartir experiències i debatre sobre diverses temàtiques vinculades a la descarbonització del subministrament de l’energia.

Després de la recepció per part de les autoritats del Consell Insular de Menorca, el primer dia de les jornades va començar amb una trobada amb representants locals i agents científics i socials de l’illa, entre els quals destaca l’IME-Obsam, membres del Consell Científic de la Reserva de Biosfera, el GOB, el Consorci de Residus i Energia de Menorca, el Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic de la Universitat de les Illes Balears (LINCC-UIB) i tècnics i representants de Medi Ambient, Cultura i Mobilitat del Consell Insular i dels ajuntaments de l’illa.

La sessió va permetre conèixer de primera mà el procés dut a terme per l’illa danesa de Samsø fins a convertir-se en el primer territori del món a ser neutre en emissions, i com és possible aprofitar la transició energètica com a “caixa d’eines” per donar solucions adaptades a les problemàtiques de cada territori. El consens social al voltant de la preservació del territori, el concepte de reserva de biosfera com a punt de partida per continuar impulsant la transició energètica, o la necessitat impulsar projectes energètics comunitaris i en mans de la població van ser alguns dels temes a debat.

Durant la tarda, Søren Hermansen i Alexis Chatzimpiros, director i gestor de projectes de la Samsø Energy Academy respectivament, van mantenir una trobada amb entitats socials de l’illa. Amb el títol “El compromís de la ciutadania en projectes de sostenibilitat”, l’activitat va abordar les diferents iniciatives impulsades a Samsø per involucrar la ciutadania en el canvi de model energètic.

La visita de la comitiva a les instal·lacions fotovoltaiques.

Visites energètiques

Durant el matí del segon dia, els experts danesos han visitat instal·lacions i plantes de generació renovable com Son Salomó, pèrgoles fotovoltaiques a Es Mercadal o la futura planta fotovoltaica de Ses Vinyes, a Llucaix Nou. Han estat acompanyats per membres de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera, del Consorci de Residus i Energia de Menorca, el departament de Mobilitat del Consell Insular i per diversos Gestors Energètics Municipals, la figura tècnica que impulsarà i vetllarà a cada poble pel compliment dels objectius de reducció d’emissions o transició renovable marcats al Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia.

L’objectiu de les visites era poder mostrar alguns dels projectes d’energia renovable que contribueixen o contribuiran en un futur al canvi de model de generació d’energia, així com explicar el context en què s’impulsen aquests projectes, tant a nivell tècnic com d’acceptació social. La importància d’assolir consensos socials sobre la transició energètica és una de les claus del model de Samsø.

Conferència pública

Les jornades “De Samsø a Menorca – Illes en transició energètica” varen finalitzar ahir amb una conferència pública en què s’ha explicat quin ha estat el procés de transició energètica a l’illa de Samsø i com aquesta experiència pot contribuir a inspirar projectes a Menorca.

Abans, la comitiva de Samsø ha mantingut una darrera trobada amb els Gestors Energètics Municipals de l’illa per intercanviar experiències sobre desenvolupament sostenible i transició energètica des d’una perspectiva local.

El Programa d’aprenentatge europeu entre iguals del Pacte d’Alcaldies
La Samsø Energy Academy (SEA), l’oficina de l’energia de l’illa danesa de Samsø, és des de fa uns quants anys en un referent mundial en transició energètica en ser el primer territori insular que ha aconseguit ser neutre en emissions CO2 i que produeix més energia elèctrica renovable de la que consumeix.

La trobada “De Samsø a Menorca” es produeix a instàncies de la pròpia Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular, que va sol·licitar formar part del “Programa europeu d’aprenentatge entre iguals” del Pacte de les Batlies pel Clima i l’Energia, una iniciativa que ofereix a les autoritats locals adscrites participar en trobades i intercanvis per augmentar-ne el coneixement, capacitats i estratègies per mitigar els efectes del canvi climàtic.

El model de transició danès

L’illa de Samsø és una petita illa danesa de 28 km de longitud i 112 km² situada al Mar del Nord, té una població estimada de 4.000 habitants i una densitat de 34,3 habitants per km². Des de principis dels anys 2000, l’illa es troba immersa en un procés de transició energètica pensat com a solució als problemes concrets de la població de l’illa.

Les dificultats d’accés a una energia barata i els problemes derivats consegüents van ser vistos com una oportunitat per introduir l’energia verda a l’illa. El més interessant va ser la manera d’emprendre la transició energètica, un model basat en el compromís local i la participació democràtica. La Samsø Energy Academy, una organització no governamental, ha permès donar suport a projectes ciutadans perquè els mateixos habitants de l’illa siguin gestories i propietaris del sistema energètic autosuficient.

Actualment, Samsø genera tanta energia renovable que l’ha començat a vendre a altres indrets de Dinamarca repartint els beneficis entre els habitants de l’illa i s’han reduït les emissions de diòxid de carboni un 140%. Ara s’han proposat ser una illa lliure de combustibles fòssils per al 2030.

Dos referents a escala mundial

Søren Hermansen ha estat descrit com “l’heroi de l’energia” per la revista TIME. Ha liderat la transició energètica a Samsø fent que els seus veïns participessin econòmicament dels projectes energètics, fet que el va fer guanyador el 2009 del premi Goteborg (el Nobel mediambiental) per la creació de la comunitat climàticament neutra més gran del món, Samsø. Nascut a l’illa, ha estat professor, entrenador de futbol, alcalde de Samsø i granger, cosa que li ha permès ser un ampli coneixedor del territori.

Alexis Chatzimpiros és físic i gestor de projectes a la Samsø Energy Academy, i Coordinador de projectes a l’European Small Islands Federation (ESIN). Expert en desenvolupament local d’energia sostenible, acció climàtica i polítiques insulars ha treballat estretament amb autoritats locals i regionals, líders comunitaris, ONG i grups de reflexió sobre energia sostenible i acció climàtica.

Tots dos assessoren des de la SEA a territoris de tot el món que volen aplicar un model inspirat en Samsø, però adaptat a les seves pròpies particularitats i problemàtiques. Entre els llocs que ja han comptat amb la seva assistència, hi ha l’illa d’El Hierro, a les Canàries.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt