Medi Natural retorna a la mar una acumulació de posidònia d’Es Trenc que prové de les inundacions de 1989
La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural ha iniciat un projecte a s’Arenal de sa Ràpita, al Parc Natural Maritimoterrestre es Trenc – Salobrar de Campos, que té com a objectiu principal la retirada dels munts de posidònia acumulats durant dècades a la zona.
Aquesta iniciativa, que representa un pas fonamental en la conservació de l’entorn natural, pretén no només retirar aquests residus, sinó també reintegrar-los al seu hàbitat natural d’una manera sostenible i respectuosa amb el medi ambient.
Les tasques consistiran en la desintegració mecànica dels munts de posidònia, seguida de la seva reintroducció al mar, específicament a la zona de vaivé de les ones. A més, es durà a terme una minuciosa gestió dels residus, assegurant una eliminació adequada d’aquests materials.
Restaurar la dinàmica litoral
Un dels beneficis principals d’aquesta operació és la restauració de la dinàmica litoral, ja que permetrà que l’arena sigui separada de les restes de posidònia i retornada a la platja. Aquesta acció contribuirà a mitigar els efectes del retrocés de la costa, provocat tant per factors naturals com per l’acció humana.
Cal assenyalar que l’acumulació de posidònia a s’Arenal de sa Ràpita té les seves arrels en episodis passats, com les inundacions del 1989, que varen crear les basses litorals on posteriorment es varen dipositar aquests residus. Des de llavors, la progressiva acumulació d’aquest material ha generat una elevació considerable del terreny, posant en perill la zona davant la possibilitat d’inundacions futures.
El resultat és que ja fa quasi vint anys que en aquesta zona humida hi ha una acumulació d’uns quatre metres d’alçada i d’uns 750 metres quadrats de superfície de restes de posidònia, que contenen una gran quantitat d’arena. Cal destacar que, actualment, aquesta arena retinguda i no mòbil no és útil per recuperar l’equilibri de tot el sistema platja-duna.
A més de la seva importància en la preservació del litoral, aquesta actuació té com a objectiu eliminar el risc d’inundació associat a la presència dels munts de posidònia. En cas d’episodis de pluges intenses, aquesta acumulació podria actuar com un obstacle, impedint el drenatge adequat de l’aigua cap al mar.
Les tasques de retirada i reintegració de la posidònia han començat recentment i s’estima que finalitzaran en un termini d’aproximadament deu dies. Aquest projecte exemplifica l’enginyeria ambiental al servei de la conservació del nostre patrimoni natural i la protecció del nostre litoral, garantint la preservació d’aquest entorn per a les generacions futures.