Ara llegint
El GOB posa en marxa la campanya SOS Posidònia a quatre platges de Mallorca

El GOB posa en marxa la campanya SOS Posidònia a quatre platges de Mallorca

Amb motiu dels resultats exitosos de les darreres temporades i l’actual incorporació de l’Àrea de Conservació Marina, el GOB dona inici a una nova edició de la campanya SOS Posidònia per treballar nous reptes en la protecció i conservació del medi marí.

En aquest moment la mar Balear es troba en una situació d’agitació important, el que està provocant que cada vegada hi hagi més mirades cap a ella, segons expliquen des del grup ecologista.

“Malauradament, aquesta agitació reclama una urgent d’actuació si volem revertir la situació i millorar l’estat de conservació de les nostres aigües i la seva biodiversitat”, asseguren.

Per al GOB, entre els reptes a què ens enfrontem per tal de fer-ho possible, ens trobem amb una necessitat de millorar el coneixement del medi marí, que permeti fer regulacions i eines de gestió adequades per a la conservació. Però a més, es requereix l’existència d’àrees marines protegides eficients, que comptin amb instruments de gestió adequats, òrgans de seguiment i vigilància òptims i recursos proporcionats, adverteixen.

Per als membres del GPB, un dels reptes més importants és acabar amb la destrucció d’hàbitats marins, generadors de biodiversitat, on actuacions com el fondeig, la pesca de ròssec o la contaminació de les aigües, entre altres, han de deixar de ser una amenaça.

Vetllar pel manteniment de les poblacions de les espècies marines també ha de ser una prioritat, diuen des del GOB, i per això consideren necessari que es facin polítiques que garanteixin valors òptims de conservació de la biodiversitat.

“Tot això, però, s’ha de fer de la mà d’una responsabilitat personal, ja que cada una de les persones que habitem i visitem les Illes Balears tenim quelcom a fer”, asseguren.

Per això asseguren que és important crear espais de participació social on es puguin debatre les problemàtiques, definir objectius i arribar a acords d’actuació. I per arribar a aquest punt és rellevant treballar la sensibilització i generar en les persones una voluntat i necessitat de participació.

En aquest context de sensibilització és on s’emmarca la campanya del GOB SOS Posidònia, que es durà a terme al llarg dels mesos de juliol i agost. L’objectiu, per tant, és el de conscienciar sobre la importància i les problemàtiques entorn a l’ecosistema marí i concretament a l’hàbitat de la Posidònia a la vegada que s’ofereixen, a la societat, les eines necessàries per contribuir en la conservació i protecció d’aquesta espècie.

A Artà, Alcúdia, Palma i Sóller

El GOB desplegarà la campanya aquest estiu a quatre platges de quatre municipis diferents. Aquestes platges són, la platja de Sa Canova a Artà, S’Illot a Alcúdia, la platja del Penyó a Palma i la platja d’En Repic a Sóller. Aquestes ubicacions s’han escollit estratègicament pel que fa a la necessitat de protegir l’hàbitat de les praderies de posidònia i seguir sensibilitzant la població local i estrangera en aquests indrets on encara no havia arribat la campanya.

Es desplega una carpa informativa, a peu de platja, on es disposarà de material divulgatiu en quatre idiomes i cada dia es realitzen diferents tallers educatius: un taller d’identificació d’invertebrats i formació de l’arena, per donar a conèixer la importància de la biodiversitat animal que viu a les praderies de posidònia, un taller d’snorkel guiat, per poder conèixer més de prop i descobrir in situ aquesta biodiversitat i finalment un joc amb un component més lúdic, el “trivial de la posidònia”. A més, el punt informatiu també disposa de banderoles per repartir entre els navegants compromesos amb la conservació d’aquesta espècie.

Destaca com a novetat d’enguany, l’edició d’un nou material divulgatiu sobre els principals invertebrats del mediterrani, il·lustrat per Flavia Gargiulo. Aquest material s’utilitzarà per al taller d’invertebrats i el de snorkel, per tal de donar a conèixer aquests organismes i sensibilitzar sobre la seva importància en l’ecosistema.

Aquesta biodiversitat, adverteixen, depèn de les praderies de posidònia, on troben refugi, aliment i un espai de cria. Per aquest motiu, és de vital importància que la població local i estrangera ho descobreixi i en conseqüència ho valori, respecti i actuï per a la seva protecció i conservació. A més, aquest material serà utilitzat a les activitats d’educació ambiental del Programa Natura KM.0 que el GOB realitza amb centres educatius durant el curs escolar.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt