El GOB dona suport a les mobilitzacions dels pagesos agroecològics de les Illes
Per F.V.
19 febrer 2024
Avui la pagesia de tota Mallorca ha organitzat una gran mobilització. El grup ecologista GOB s’ha sumat a les demandes fetes des de la Xarxa de Pegesxs Ecològics de Balears, integrada per les associacions de productors ecològics APAEMA, APAEM i APAEEF.
Segons explica el GOB en un comunicat, l’agroecologia comparteix molts dels problemes que han motivat les mobilitzacions pageses arreu d’Europa, però posen l’accent en dues qüestions fonamentals i específiques de les Illes:
- A les Illes Balears, la pagesia s’enfronta no només a l’excés de burocràcia, les contínues sequeres i canvis sobre els cicles habituals derivats de la crisi climàtica i els sobretcosts provocats per la insularitat, la baixa rendibilitat i la precarització de foravila, però també i de manera molt determinant, destaquen, “a les pressions humanes damunt del sòl rústic que estan provocant una desafecció galopant dels productors i productores que condueixen, si no s’hi posa remei, a la desaparició de la pagesia: la rururbanització i gentrificació de foravila, els usos terciaris que assetgen el camp, l’especulació sobre els terrenys i ara, els polígons fotovoltaics en terres agràries estrenyen cada vegada més l’activitat primària robant-li el sòl que li és propi i on és pot desenvolupar”. Des del GOB assenyalen que la política dels usos del sòl a les Illes “està pervertida pel model turístico-residencial que pretén convertir tota la illa en un gran hotel i ara també, per una falsa i errada transició energètica que ha abocat els interessos de grans inversors energètics en el foravila de les illes”. Però “no menjarem turistes”, i cal, diuen, “considerar l’activitat primària com estratègica, des del punt de vista de model econòmic a les illes, i preservar i blindar el sòl rústic per al sector primari”.
- Les reivindicacions de la pagesia a Europa, adverteix el GOB, “tenen un perill i aquest és la reculada en relació a la normativa ambiental”. Els pagesos agroeològics i els grups ecologistes, tenen clar que aquesta és una falsa dicotomia que obliga a replantejar els models de l’agroindústria que acapara sòls, intensifica monocultius per a l’exportació i enverina els sòls i l’aigua amb l’ús intensiu de pesticides i fertilitzats. Per això, expliquen, igual que la Xarxa de Pagesxs Ecològics de les Balears donen suport a l’Agenda 2030 i les Estratègies Farm to Fork i Biodiversitat que va marcar la Comissió Europea. “No volem ni una passa enrere en la normativa ambiental, la transició ecològica ni en l’objectiu de reduir en un 50% l’aplicació de fitosanitaris, que posaria en qüestió la salut de les persones i de l’agroecosistema”, conclou el GOB, ” perquè el futur de la pagesia, serà agroecològic o no serà”.
Tags