Binissalem comença la verema nocturna per evitar els cops de calor
Els cellers de la Denominació d’Origen Binissalem han arrancat la campanya de la verema. Malgrat que les dates d’inici són les habituals per a les varietats de raïm més primerenques, el productors reconeixen que les elevades temperatures han marcat la darrera part del cicle de la vinya i l’inici de la verema.
Encara que, fa uns dies, ja s’havia iniciat el tall de raïm a algunes vinyes de la comarca de Binissalem, ahir dimarts va començar realment la verema, concretament de la varietat Moscatell, del celler Vins Nadal. Avui comencen Bodegas José L. Ferrer i Bodega Santa Catarina i demà Bodega Biniagual. Són els primers en iniciar la campanya amb les varietats més primerenques (Chardonnay, Giró ros, o Moscatell).
La resta de cellers s’hi aniran afegint, progressivament, en funció del grau de maduració de les diferents varietats de raïm, que veremaran en les properes setmanes.
Si l’any passat la verema va arribar marcada per una calabruixada a finals de juliol i l’onada de calor a principis d’agost, aquest any 2022 s’han de destacar les onades de calor, seguides i perllongades, que han sofert en les darreres setmanes.
Han estat temperatures màximes i mínimes molt elevades amb anomalies de fins a tres graus centígrats superiors. “Una calor extrema que ha marcat el període de maduració del raïm de forma anormal”, segons expliquen els productors.
Relaten com les plantes s’han vist sotmeses a les elevades temperatures amb un efecte molt important de pèrdua d’aigua per evapotranspiració que ha requerit, en algunes vinyes, l’aportació d’aigua a dosis moderades per garantir el funcionament del metabolisme vegetal i el desenvolupament, maduració i qualitat del fruit.
Cal destacar que a nivell sanitari no hi ha hagut problemes destacables, excepte alguna presència de Míldiu, de forma puntual a la primavera, i també presència del mosquit verd Empoasca, que degut a les elevades temperatures i el caràcter sec o molt sec de la climatologia, no han tingut protagonisme en aquesta campanya.
Estratègies per reduir l’afectació
Els viticultors disposen de la tecnologia i els coneixements tècnics per monitoritzar les necessitats dels ceps i treballar per minimitzar els efectes provocats pel canvi climàtic, que cada vegada són més evidents, amb irregularitat del règim de pluges i onades de calor més freqüents i de major durada, segons expliquen.
En aquest moment del procés, veremes abans de que surti el sol, refredament del raïm abans d’esser processat són algunes pràctiques habituals que apliquen els cellers, que incideix en la qualitat del vins elaborats.
Per iniciar la verema, els viticultors valoren el grau de maduració idoni, és a dir, tant la concentració de sucres com la maduració fenòlica, que determinarà el moment òptim en funció del vi al que es destini el raïm, paràmetres condicionats per la disponibilitat d’aigua i la temperatura ambiental. Si bé, cal esperar el moment idoni per veremar, s’han de valorar molts altres paràmetres que no posin en risc la qualitat del raïm i garanteixin la collita, expliquen els especialistes.
La tipologia de sòls de la comarca de la Denominació d’Origen Binissalem, amb gran quantitat de elements gruixats, permeten un bon drenatge que, juntament, amb les pràctiques de cultiu i l’orientació de les vinyes, són factors claus per minimitzar els efectes provocats per les condicions meteorològiques. Cal destacar que les varietats locals, generalment, tenen molt bona resposta a les condicions climàtiques pròpies de la zona a les que estan ben adaptades, permetent obtenir vins de qualitat amb característiques diferencials i singulars de la Denominació d’Origen Binissalem.
Un any més, es preveu una menor producció de raïm, provocada per les condicions climàtiques de la campanya que provocaran que el gra de raïm sigui més petit, i que s’hagi pogut perdre part de la collita, per dessecació, en vinyes que no hagin disposat d’aigua.
Són aquests uns fets que preocupen als viticultors perquè, després de l’esforç econòmic i de dedicació de tot l’any, la rendibilitat del cultiu disminueix. També preocupa als cellers, que després de la recuperació en vendes, preveien una campanya amb bona producció que garantís l’elaboració del volums necessaris, de cada tipus de vi, per cobrir la demanda del mercat. En contrapartida, grans de raïm més petits presenten concentracions de composts aromàtics, acidesa i sucres més elevades, factors que incideixen de forma positiva en la qualitat del raïm.