En marxa la primera instal·lació fotovoltaica que sura sobre una bassa de reg de Consell
El Govern Balear ha posat en marxa avui a Consell la primera bassa de reg equipada amb una instal·lació fotovoltaica per a l’autoconsum que sura sobre l’aigua d’aquesta infraestructura. Aquesta instal·lació, promoguda per l’Institut Balear de l’Energia, ocupa 275 metres quadrats sobre els 11.000 de la làmina d’aigua de la bassa i compta amb 72 plaques solars que produiran 30 kW de potència per a autoconsum del sistema de regadiu.
La producció anual estimada és de 40.500 kW h, dels quals uns 34.500 kW h es faran servir per a autoconsum i la resta, 6.000 kW h, seran excedents. La posada en marxa d’aquest projecte permetrà reduir 18,5 tones d’emissions de CO² l’any i generarà un estalvi anual de 9.500 euros, prenent com a referència els preus actuals de l’energia.
Aquesta inversió compta amb un pressupost de projecte de 65.000 euros i s’ha executat com a condició especial de l’adjudicatari del contracte de subministrament d’energia elèctrica de l’Administració autonòmica.
El conseller d’Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz de San Pedro; juntament amb el director general d’Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic, Diego Viu, i el gerent de l’Institut Balear de l’Energia (IBE), Mateu Ferrer, han visitat avui aquesta instal·lació.
Les següents
La construcció d’aquesta instal·lació d’autoconsum flotant servirà d’experiència per a la solarització d’altres basses de reg del territori, amb l’objectiu de sumar noves formes de generació d’energies renovables, per reduir el consum de territori. Les properes instal·lacions d’aquest tipus, els projectes de les quals es troben actualment en redacció, es duran a terme a les basses de reg de Capdepera, Inca, Santa Maria del Camí, Ariany, Artà, Ciutadella i es Mercadal.
El conseller Sáenz de San Pedro ha destacat que aquest tipus d’instal·lacions fotovoltaiques introdueixen tecnologia capdavantera a les illes, que permet innovar en la cerca d’alternatives de generació de renovables que no consumeixen territori ni produeixen impacte visual ni mediambiental.
D’altra banda, el director general d’Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic, Diego Viu, ha explicat que la solarització de les basses de reg s’ha plantejat com una manera d’incrementar la penetració de renovables en els subministraments de l’Administració autonòmica, alhora que se cerca avançar en l’objectiu d’assolir el 32 % de reducció de consum elèctric, fixat en les directives europees per a l’any 2030.