Ara llegint
La badia d’Alcúdia disposarà d’un corredor ecològic de zones humides de 54 hectàrees

La badia d’Alcúdia disposarà d’un corredor ecològic de zones humides de 54 hectàrees

La badia d'Alcúdia dissenya un corredor ecològic de zones humides de 54 hectàrees

L’entitat ecologista WWF, juntament amb l’Ajuntament d’Alcúdia i la Universitat de les Illes Balears (UIB) posen en marxa un projecte que servira per restaurar un corredor ecològic de les zones humides de la badia d’Alcúdia mitjançant fons europeus.

Les tres parts han signat avui un acord de col.laboració amb la Conselleria de Medi Ambient i Territori i el Consell Insular de Mallorca per restaurar les zones humides de la badia d’Alcúdia, que són de gran valor ecològic i social.

El projecte, que s’anomena RestaurAlcúdia, compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació y Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea, NextGenerationEU. Aquesta iniciativa destinarà més de tres milions d’europs fins a l’any 2025 per a recuperar aquest enclau ecològic.

L’acte de signatura de l’acord s’ha duit a terme avui dematí a l’edifici municipal de Can Ramis i ha estat conduït per la tinent de batle de l’Ajuntament d’Alcúdia, Bàrbara Rebassa, amb les diverses intervencions i al final la signatura de l’acord de col·laboració entre els socis dels projectes i institucions col·laboradores.

Per millorar la biodiversitat

Durant la presentació, Victòria Pérez, coordinadora de l’àrea de ciutat de la Fundación Biodiversitat ha destacat que “el projecte RestaurAlcúdia presenta una proposta valenta i complexa, amb un gran component transformador que cercar millorar l’estat ecològic de la Badia d’Alcúdia, incrementant la seva biodiversitat al mateix temps que s’adapta a les inundacions recurrents i ho fa més resilient front al canvi climàtic”.

Ha assenyalat que serà “un bon exemple de com les zones humides que gaudeixen de bona salut són clau per a mitigar els riscos d’inundació”.

L’estat actual

Les zones humides urbanes de Maristany i Estany des Ponts, que formaven part d’una antiga gran Albufera, se troben a l’actualitat molt degradats. Durant les darrers dècades s’han anat deteriorant pel creixement urbanístics i la construcció de carreteres que han propiciat l’acumulació de residus incontrolats i l’expansió d’espècies exòtiques invasores a la zona. Mentre s’ha anat perdent la capacitat de retenció hídrica, la qual cosa ha causat importants inundacions en el port, zones del casc urbà i a la platja d’Alcúdia cada any.

Per recuperar aquest corredor ecològic se posaran en marxa accions per renaturalitzar aproximadament unes 54 hectàrees de terreny, millorar l’estat de conservació d’hàbitats i espècies de flora i fauna aquàtica, retirar vegetació exòtica i invasora i residus, eliminar barreres i ampliar canals de drenatge, involucrant a la comunitat empreses locals i amb iniciatives de ciència ciutadana.

Enrique Segovia, director de conservación de WWF España, ha destacat que “RestaurAlcúdia demostra que la restauració és el millor salvavides per a la naturalesa. Aquest projecte és un clar exemple del potencial de la restauració i del treball coordinat entre les administracions, societat civil, investigadors i altres acors socials, amb el qual podem retornar la vida a enclaus naturals degradats”.

Per la seva banda, Loren Carrasco, Vicerrectora d’Innovació i Transformació Digital de la UIB ha expressat que “la Universitat de les Illes Balears contribueix al projecte RestaurAlcúdia particularment amb la medició científica dels canvis que se produiran en el medi, per a demostrar que la restauració d’hàbitats degradats millora molts de paràmetres clau per al benestar de la població i de la biodiversitat a llarg termini”.

Des del Consell de Mallorca ha intervingut el director insular Joan Gaspar Vallori que ha posat en valor projectes com aquests de recuperació no només de l’Estany des Ponts sinó també de Maristany i el suport des dels seus inicis a aquest tipus d’iniciatives i que des dels Fons Europeus s’ha aconseguit aquest ajut important i que a més ha contat amb la participació d’experts i col·lectius diversos.

Des del Govern de les Illes, el Conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, ha fet esment a la importància de l’equilibri ecològic en aquest espai de zones humides entre s’Albufera i s’Albufereta i la importància de preservar-ho, a nivell medi ambiental, com a projecte transformador d’aquesta zona, ajuntant iniciaties públiques i privades.

Domingo Bonnín, batle d’Alcúdia, ha tancat el torn d’intervencions i ha dit, com a soci del projecte, i com a seu del projecte i amfitrions, que “entre totes les institucions, representants polítics i com a ciutadans tenim el deure de contribuir a millorar el nostre entorn, a cercar l’equilibri natural, recuperar zones com Maritany i Estany des Ponts, pel seu valor ecològic, social, fins i tot econòmic i turístic. I això ha estat possible i serà possible amb la col.laboració de les institucions i dels experts”.

Amb aquestes mesures se cercar recuperar la vida a aquest corredor ecològic que està inclòs com a zona prioritària de restauració en el pla d’ordenació del Parc Natural de s’Albufera de Mallorca. A més, aquesta iniciativa té com a objectiu clau minvar els riscos d’inundació i adaptació al canvi climàtic i posar en valor aquest espai natural per a la ciutadania i el turisme.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt