Andratx restaura els seus gegants: Ventura Coll i Barba Roja
El passat mes de març els gegants d’Andratx varen ser restaurats en el Taller de Kake Portes, a Esporles, i vestits per Juan Cruz, modista i investigador.
La gegant Ventura Coll representa a una dona del segle XVII que va defensar Andratx davant l’atac de les tropes turques l’any 1678, i el gegant és Barba Roja, líder de les tropes sarraïnes que van envair Andratx el mateix any.
La feina que s’ha duit a terme ha estat la restauració general tant de l’estructura com la vestimenta. Els gegants es trobaven amb un estat de deteriorament que ha necessitat restaurar una gran part de la seva estructura, com els braços, la cara i la pintura. A més, s’ha fet una restauració de les estructures internes, modificant el sistema de portatge. Abans es portava a l’esquena i ara s’han habilitat unes rodes per facilitar el seu portatge.
Pel que fa a la vestimenta, Juan Cruz ha estat l’encarregat de dissenyar i cosir les peces dels vestits que duen ambdós gegants simulant l’estil d’aquella època. El dissenyador ha consultat diferents fonts, destacant els exvots de l’Església Santa Maria d’Andratx.
Per dur a terme la vestimenta de Ventura Coll s’han utilitzat 25 metres de tela i s’han fet cadascuna de les peces de roba que duien a aquella època com són les faldes interiors, la camisa interior, i el vestit, que va cordat al davant fent la funció de cenyidor.
També s’ha creat el rebosillo i finalment la manta que feien servir les dones per sortir al carrer.
Pel que fa a la vestimenta d’en Barba Roja, s’ha fet servir 32 metres de tela. El material que destaca és la seda per fer la seva túnica i un guardapits de brocat daurat. També destaca la passamaneria que dur als baixos i als punys de la túnica. Una passamaneria antiga i original de saris duits de l’Índia.
A més, Barba Roja s’ha convertit en una icona pels andritxols, per aquest motiu s’han respectat el model anterior i els seus colors originals: marró i daurat.
Valor patrimonial
Els gegants d’Andratx tenen un gran valor patrimonial, ja que representen la història d’Andratx. Dues figures que gràcies als seus restauradors podrà tornar a lluir a les festes patronals i el dia de la Mare de Déu dels Àngels que se celebra el 2 d’agost.
La regidora de patrimoni Laura Monedero ha volgut donar les gràcies als restauradors per la gran feina que s’ha dut a terme. “L’objectiu principal de l’àrea de Patrimoni és conservar i restaurar tot allò que té a veure amb la història del nostre municipi” a més ha afegit que “és important que les generacions que creixen coneguin la història del poble on viuen”.
Finalment, la batlessa Estefanía Gonzalvo ha afegit que “Andratx és un poble amb història, tradició i patrimoni; i des de l’Ajuntament posarem tots els mitjans possibles i necessaris per mantenir-ho en bon estat”. “Restaurar els gegants era una tasca molt necessària, ja que feia molts d’anys que estaven en mal estat i era una pena que els nostres veïnats i visitants no poguessin gaudir d’ells”, ha dit.