Ara llegint
El CEIP Ses Marjades de Sóller es converteix en la primera ecoescola pública

El CEIP Ses Marjades de Sóller es converteix en la primera ecoescola pública

El CEIP Ses Marjades de Sóller es converteix en la primera ecoescola pública

El CEIP Ses Marjades de Sóller és, des d’aquest curs i de manera oficial, una ecoescola. Ser ecoescola significa bàsicament impregnar el dia a dia de valors ecoambientals perquè els alumnes que estudien en aquest centre prenguin consciència de la necessitat de preservar el medi natural i la vida en general. Aquest és la primera ecoescola pública de les Illes Balears.

Aquest aprenentatge s’enfoca de moltes maneres diferents: la gestió de l’hort escolar regeneratiu i sostenible, els materials que s’utilitzen per a les activitats escolars, l’alimentació, les sortides a la natura i la convivència amb el medi natural, un decàleg ecoambiental i altres pràctiques que procuren impregnar tot el desenvolupament curricular i que distingeixen aquest centre educatiu en la recerca del respecte entre tots els éssers vius que comparteixen un mateix ecosistema.

El camí per convertir Ses Marjades en ecoescola va arrancar fa quasi una dècada, quan aquest centre es trobava ubicat realment a la zona de Ses Marjades, en un entorn privilegiat i rodejat d’horts situat ja fora del nucli urbà del municipi.

Varen ser el grup de pares d’aquell moment, juntament amb el claustre i l’equip directiu els qui posaren les bases i la visió de l’actual ecoescola. El procés es va intensificar fa tres anys, quan ja s’havia hagut de desallotjar aquella escola a causa del seu deficient estat de conservació i s’havia traslladat el centre a les antigues dependències d’Es Fossaret, una escola en desús situada al centre del municipi de Sóller, però igualment a tocar d’horts de tarongers i amb un ampli pati en el qual s’hi ha pogut habilitar un petit hort.

Una bandera verda

Ahir dijous, mestres, alumnes i pares varen realitzar un acte protocolari que va consistir en la penjada de la bandera que han rebut i que els identifica públicament com a ecoescola.

La insígnia es va penjar a la façana de l’edifici en el transcurs d’un acte senzill i íntim, durant el qual els alumnes varen poder veure, per primera vegada, aquesta bandera. Abans d’hissar-la, els alumnes varen procedir a la lectura d’un manifest que els referma en el compromís de cara al futur.

“Ara cal continuar”, deia el missatge, “essent respectuosos amb les persones, amb la natura, amb el planeta, amb l’univers; aportant vida i benestar, sembrant, cuidant l’hort, la bassa, el bosc, la muntanya; essent responsables, aprofitant els recursos, els materials, els espais el temps; essent agraïdes i agraïts, perquè la natura no ens necessita per sobreviure, però nosaltres sí que la necessitam per viure”.

El reconeixement com a ecoescola ha comptat amb el seguiment de l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC), que és l’entitat que s’encarrega de realitzar l’auditoria al centre, de valorar la seva trajectòria i d’atorgar el certificat oficial. L’Ajuntament de Sóller, per la seva banda, ha finançat, durant tres cursos, les quotes anuals necessàries perquè l’ADEAC assessoràs al CEIP Ses Marjades en el procés de conversió en ecoescola.

Auditats

La passa definitiva es va superar a finals del curs passat, arran de la visita d’una auditora d’aquesta entitat i de la concessió del pertinent certificat. I ara tot es fa més visible gràcies a la bandera verda col·locada ahir dematí en el centre. Però haver superat aquesta auditoria no ho és tot; ara cal continuar i conservar aquesta marca.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt