Un any dramàtic a la muntanya: el Grup de Rescat dels Bombers de Mallorca fa un rècord de 336 actuacions
El Grup de Rescat de Muntanya dels Bombers de Mallorca ha polveritzat el seu rècord d’intervencions durant aquest any 2023, consolidant la seva tendència creixent. Amb 336 actuacions i rescats, a falta d’alguns dies per acabar l’any, aquest equip especialitzat del Consell de Mallorca confirma la seva importància bàsica en les situacions d’emergència a la muntanya.
Després d’un any marcat per la superació de reptes, el Grup de Rescat de Muntanya (GRM) dels Bombers de Mallorca ha establert un rècord impressionant amb un total de 336 actuacions i rescats. Aquesta xifra no només supera àmpliament les 320 intervencions de l’any passat, sinó que també reflecteix una clara tendència a l’alça en l’activitat del grup especialitzat, que ha triplicat el nombre de rescats en la darrera dècada.
El director insular d’Emergències, Joan Fornàs, ha elogiat la dedicació del Grup de Rescat de Muntanya, afirmant que és un dels grups especialitzats més ben preparats i actius de l’Estat. Amb 40 efectius distribuïts entre els parcs de Sóller i Inca, aquest grup demostra la seva excel·lència mitjançant la formació contínua i la participació regular en simulacres, amb vuit maniobres formatives a l’any. La majoria de les actuacions s’han concentrat al llarg de la Serra de Tramuntana.
Si desconsiderem l’atípic any 2020, afectat per les restriccions de la pandèmia, on les sortides van disminuir notablement, les actuacions del GRM han experimentat un augment constant any rere any. Amb una mitjana de 100 actuacions anuals fa deu anys, el grup ha superat ara les 300 sortides, confirmant la seva creixent importància en les situacions d’emergència a la muntanya.
Primavera i tardor
La primavera i la tardor destaquen com les estacions amb més rescats, coincidint amb un augment d’excursions a la natura. Aquest any, l’abril ha estat el mes més actiu, amb 55 sortides, seguit de prop per febrer (36) i octubre (33). No obstant això, també s’ha observat un notable increment d’activitat durant la temporada estival, desmentint la creença popular que l’estiu és una època més tranquil·la a la muntanya.
Amb l’objectiu de prevenir incidents a la muntanya, el GRM insisteix en la importància de prendre precaucions. Recomana conèixer a fons la zona d’excursió, adaptar-la a la pròpia condició física, utilitzar material adequat i estar al corrent de les condicions meteorològiques. A més, promouen la conscienciació ciutadana mitjançant campanyes a les xarxes socials, proporcionant consells i recomanacions per gaudir de la natura amb responsabilitat.
D’altra banda, aquest estiu s’ha destacat per situacions freqüents de deshidratació, cops de calor i esgotament físic, requerint l’actuació del servei d’emergències del Consell de Mallorca. En vista d’això, es subratlla la importància d’adaptar els hàbits durant els mesos de calor, evitant les hores centrals del dia, mantenint una adequada hidratació i protegint-se del sol.