La reforma de Can Morató supera l’escull de Recursos Hídrics i continua endavant, amb modificacions per evitar inundacions
El director general de Recursos Hídrics, Joan Calafat, ha aprovat una resolució favorable per al projecte de reforma de l’antiga fàbrica Can Morató. Després d’una exhaustiva anàlisi i avaluació dels tècnics de les al·legacions presentades per Caixa Colonya i la documentació complementària enviada per l’Ajuntament de Pollença, s’ha decidit emetre una resolució favorable, subjecta a certes prescripcions, basada en el reconeixement de les mesures preventives proposades per l’entitat financera per a mitigar els riscos d’inundació en la zona.
Cal recordar que Colonya Caixa Pollença va arribar a un acord per a l’adquisició de l’antiga fàbrica de catifes i tapissos que, una vegada rehabilitada, serà la seu central de l’entitat.
La resolució emfatitza la necessitat de respectar les limitacions d’ús en les zones de flux preferent, assegurant que les àrees més susceptibles a inundacions siguin adequadament protegides. A més, s’aconsella especialment elevar el nivell del sòl en àrees clau per sobre de la cota d’inundació estimada per a un període de retorn de 500 anys, amb l’objectiu de salvaguardar la integritat del lloc en casos d’esdeveniments extrems. Així mateix, la resolució imposa restriccions sobre l’aglomeració de persones dins del recinte, en nom de la seguretat i la prevenció del lloc.
La importància de reforçar el mur perimetral del complex se subratlla en la resolució, establint que aquesta estructura ha de ser elevada i enfortida per a resistir la pressió d’esdeveniments d’inundació de gran magnitud.
Finalment, es posa l’accent en la necessitat de mantenir una franja de servitud buidada, estenent-se al llarg de la ribera del torrent pròxim. Aquest espai, exempt de construccions, facilitarà la gestió de l’aigua i millorarà la seguretat general de l’àrea, protegint eficaçment tant l’estructura de l’edifici com als seus usuaris.
Amb aquestes especificacions, la Direcció General de Recursos Hídrics ha justificat avui que “mostra el seu compromís per equilibrar la conservació del valuós patrimoni cultural de Can Morató amb la seguretat i sostenibilitat mediambiental”.
Can Morató, dedicada a la producció i exportació de catifes, és un exemple clar de la indústria de Pollença que va tenir el seu auge entre 1920-1960. L’abandonament del petit taller o la indústria domèstica en el sector tèxtil suposà l’aparició d’aquest tipus de fàbriques. Can Morató funcionà des de 1922 fins 1960, any en què va tancar i s’abandonà l’edifici fins a l’actualitat.
Situat al nord del poble de Pollença, el complex industrial s’estructura a partir d’uns grans espais per a la ubicació de maquinària i obrers: planta rectangular, teulada a dues aigües i obertures laterals per facilitar l’entrada de llum.