Ara llegint
Una tardor extremadament seca provoca la pèrdua de part de la collita d’oliva negra

Una tardor extremadament seca provoca la pèrdua de part de la collita d’oliva negra

La falta de precipitacions dels últims mesos ha acabat passant factura als cultius d’olivera, ja que aquells que confiaven a recol·lectar l’oliva madura (la negra) tendran problemes per aprofitar-la a causa dels danys que ha patit el fruit per la manca d’aigua.

Les plogudes d’aquest mes de gener arriben tard, després dels mesos d’octubre, novembre i desembre inusualment secs. La principal conseqüència és que el fruit ha perdut diàmetre i la pell s’ha arrugat, cosa que resta qualitat a l’oliva que per aquestes dates es recol·lecta per al consum de taula. Quan l’oliva s’arruga acaba desprenent-se de l’arbre i per això es perd.

A la zona de Sóller s’ha registrat durant la tardor una precipitació que ronda els 63 litres per metre quadrat. Es tracta d’una xifra ridícula en comparació amb les tardors precedents. Durant els darrers 40 anys la tardor més seca que es recorda va registrar el doble de precipitació que la de 2023, amb la qual cosa s’estableix un nou rècord.

El president de la Cooperativa Agrícola de Sóller, Miquel Gual, ha explicat que gran part de la producció d’oliva negra patirà aquests problemes derivats d’aquest rècord a la baixa de pluviometria, cosa que espera que es podria solucionar parcialment amb la meteorologia propícia i acompanyada d’aigua d’aquests darrers dies.

La producció

La Cooperativa de Sóller preveu poder reunir entre 10 i 15 tones d’aquest fruit ja madurat per envasar-lo en barrils per, més tard, comercialitzar el producte com a oliva negra de taula. “Aquesta producció dependrà de si plou o no”, ha assegurat Gual, que ha explicat que la situació afecta la gran majoria d’explotacions de la Serra de Tramuntana que, com a Sóller, s’han vist afectats per la falta de precipitacions durant els darrers mesos.

La campanya de recol·lecció d’oliva comença el mes d’octubre amb la recollida de les olives verdes. Una part es guarda en botes per comercialitzar l’oliva verda de taula i l’oliva trencada. La resta es dedica a la producció d’oli d’oliva que aquest any ha estat històrica. Però una part del fruit es deixa als arbres perquè maduri, de manera que es recol·lecta entre els mesos de gener i febrer. Una part es dedica a l’envasament per a consum de taula i l’excedent a la producció d’oli, que es dedica al consum familiar perquè té un grau d’acidesa molt superior al que es produeix quan el fruit és verd.

Malgrat els problemes derivats de la falta de pluja, la d’enguany ha estat una campanya històrica.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt