Ara llegint
Cooperatives agroalimentàries de les Illes reben la visita de tècnics en agricultura europeus

Cooperatives agroalimentàries de les Illes reben la visita de tècnics en agricultura europeus

Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears juntament amb AnySolution han rebut un grup de tècnics en agricultura de Xipre, Holanda i Grècia amb l’objectiu de fer transferència de coneixements. La visita s’emmarca dins del projecte europeu Ploutos, inclòs a l’Horitzó 2020 que busca reequilibrar la cadena de valor al sector agroalimentari.

La visita s’ha iniciat amb una reunió a les instal·lacions de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears on s’ha explicat la forma de treball i les línies generals del sector agroalimentari de les Illes Balears. Segons Mª Francisca Parets, directora gerent de Cooperatives Agro- alimentàries Illes Balears “realment aquests grups de transferència de coneixement suposen un win win, tots guanyem. Coneixem la manera de treballar en altres territoris i ells coneixen la nostra manera de treballar. Els tècnics s’han sorprès de l’estructuració i l’organització del sector a través de les cooperatives i SATs que tenim implantada a les Illes Balears”.

Entre altres, s’ha fet una visita a Vidauba S. Coop. , un celler situat a la localitat de Felanitx, on es combina formació enològica, tècnica agrària i gestió d’empresa des del any 2006. Posteriorment, s’ha realitzat una visita a Son Pou de Sa Majorala a Vilafranca, una explotació sòcia de Camp Mallorquí S.Coop dedicada al cultiu de l’ametller que compta amb 65 hectàrees i més de 13.000 arbres de la varietat de marta, marinada i vair, que són varietats productives, auto fèrtils, de floració tardana, que donen un molt bon sabor de les ametlles IGP de Mallorca. Durant la visita s’han pogut conèixer les novetats tecnològiques que s’estan aplicant, valorant a més el treball diari dels agricultors de l’explotació.

També s’ha mantingut una reunió amb el sector turístic de l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB). Francesc Mateu Aguiló, director de l’AETIB els hi ha donat la benvinguda i els hi ha explicat l’estratègia de turisme sostenible i circular i els grans projectes que s’estan duent a terme a les Balears.

Posteriorment, han visitat la cooperativa més longeva d’Espanya, la cooperativa Agrícola Sant Bartomeu de Sóller, on la tècnica Marga Morey ha acompanyat el grup dels europeus per les instal·lacions per donar a conèixer el procés d’envasament de l’oli. Els tècnics europeus han pogut conèixer de primera mà la tecnologia que s’està implantant a la cooperativa de Sóller del projecte SPADE Project, en col·laboració amb el programa ICAREUS que consisteix en la utilització de drons en terrenys de la cooperativa de Sóller per a la detecció de plagues.

A les jornades, els assistents europeus s’han mostrat molt interessats pels projectes de cooperatives i per conèixer la recuperació de les varietats autòctones per protegir la biodiversitat, recuperar un patrimoni, una cultura i una història agrària que té les Illes Balears.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt