Ara llegint
Francesc Puigpelat guanya el Premi de Narrativa Infantil i Juvenil Guillem Cifre de Colonya

Francesc Puigpelat guanya el Premi de Narrativa Infantil i Juvenil Guillem Cifre de Colonya

Francesc Puigpelat guanya el Premi de Narrativa Infantil i Juvenil Guillem Cifre de Colonya

L’escriptor Francesc Puigpelat ha estat proclamat guanyador del XLI Premi de Narrativa Infantil i Juvenil Guillem Cifre de Colonya 2023 per la seva obra “Tot esperant la fi del món”. El Premi de Narrativa Infantil i Juvenil Guillem Cifre de Colonya està patrocinat per la Fundació Guillem Cifre de Colonya i compta amb el suport de l’editorial Barcanova, qui publica les obres guanyadores. El Premi guardona novel·les en llengua catalana adreçades a infants i joves de 8 a 14 anys i està dotat amb una quantitat de 7.000 euros.

El guanyador, Francesc Puigpelat, va néixer a Balaguer, La Noguera, l’any 1959. Llicenciat en filosofia, ha treballat com a periodista per diaris com El País, La Vanguardia, El Periódico o l’Avui. Professor de la Universitat Politècnica de Catalunya i de la Universitat Ramon Llull, s’inicià en la novel·la amb l’obra Els altres (1993) i prosseguí amb Jocs de corrupció (1996, premi Joanot Martorell), Apocalipsi blanc (1999, premi Josep Pla), Roger de Flor, el lleó de Constantinoble (2003, premi Josep Pin i Soler), Els llops (2005, premi Carlemany), El retorn de Macbeth (2013, premi de novel·la Ciutat d’Alzira 2012), Els últims dies del general Prim (2014), La pista d’una morta (premi Gregal 2017), Història d’una dona en un Seat 600 (2019) i La nedadora (2019, premi Carlemany).

L’any 2020 guanyà el premi Ferran Canyameres de novel·la amb El dia que Josep Pla va bufetejar Adolf Hitler. Ha conreat el gènere infantil i juvenil amb les obres Romeu i Julieta. Segona part (2014, premi Ramon Muntaner), El nen que va xatejar amb Jack Sparrow (2015), La nena que es va convertir en mòbil (2015, premi Josep Maria Folch i Torres), La Liliana al país de les coses perdudes (2017, premi Carmesina), La ciutat secreta del Tokbal (2017, premi Gran Angular) i Cançons llunàtiques (2020 premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre dels premis Ciutat d’Alzira).

“Tot esperant la fi del món” és un relat que s’inicia amb la interpretació errònia que la Fiona, la protagonista, fa d’un fragment d’un correu electrònic i que la portarà a creure que ha arribat la fi del món, obligant-la a preparar-se per afrontar la situació. A l’estil dels missatges incomplets sobre els quals Jules Verne començà alguna de les seves obres, l’escriptor Francesc Puigpelat bastirà una narració intel·ligent que recull algunes de les qüestions que interessaran al lector jove actual: la relació amb pares i amics, el primer bes, Internet, la importància d’interpretar correctament fets i missatges, l’ecoansietat (en aquest cas asteroideansietat), la finitud, la capacitat de supervivència, l’autosuficiència o el cinema catastrofista.

El relat, compost d’aparents banalitats que en realitat oculten decisions notables i moltes sorpreses, va portant el lector en el viatge que farà Fiona, resignada positivament, en l’assumpció de la imminent fi de tot el que coneix. El deliri benevolent de la protagonista i les situacions que preveu, mantindrà l’interès del lector al llarg d’una novel·la en la qual destaquen el ritme, la ironia, la intel·ligència i el bon humor.

El jurat ha estat format per l’editora Sara Moyano i l’escriptor Pere Martí, en representació d’Editorial Barcanova, l’escriptor Miquel Rayó i l’escriptora i catedràtica de la Universitat de les Illes Balears Caterina Valriu. 

A l’edició d’enguany s’hi ha presentat un total de 16 obres, procedents de Catalunya, Andorra, València i Illes Balears, amb una bona mostra de diversitat temàtica i estilística. Des de la seva primera edició l’any 1981, el Premi Guillem Cifre de Colonya ha donat suport a la literatura infantil i juvenil en català i ha publicat trenta-vuit obres d’autors com Joaquim Carbó, Josep Francesc Delgado, Lolita Bosch, Rosa Maria Colom, Pere Rosselló, Miquel Ferrà, Pere Morey, Miquel Rayó, Montse Homs, o Mariona Bessa. La majoria d’aquestes obres han esdevingut lectura habitual dels lectors més joves, i han format part també de la selecció de llibres amb què treballen els centres educatius de l’àmbit de la nostra llengua.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt