La Revista NUA i Sa Veu de Sóller, finalistes d’Honor del Premi Internacional AMIC Mitjans de Proximitat
La revista NUA de Menorca i el diari Sa Veu de Sóller han estat finalistes d’honor a la primera edició del Premi Internacional AMIC Mitjans de proximitat, en la categoria En Català de les Illes Balears. L’acte s’ha celebrat aquest dimarts a l’auditori de La Pedrera, a Barcelona.
El jurat ha destacat la revista NUA per “ser un cas únic a les Illes Balears i potenciar a les figures femenines més rellevants de Menorca, donant un espai protagonista a les dones que la fan avançar”. En paraules de la seva directora, Itziar Lacea, que no ha pogut assistir a l’acte, “la publicació vol donar visibilitat a les dones (…), creant un espai de reflexió en femení, obert i transversal”. En el seu lloc, ha recollit el diploma Bep Al·lès, l’editor de Setmanaris i Revistes S. L. a Ciutadella, editora de la Revista NUA.
D’altra banda, els motius per reconèixer com a Finalista d’Honor al diari Sa Veu de Sóller radiquen, segons el jurat, en el fet de “tenir una trajectòria informativa prou sòlida i consolidar-se com a mitjà de referència a la comarca de la Serra de Tramuntana”. Davant els canvis, el mitjà es manté ferm en la defensa dels valors socials i entenen el periodisme com un servei a la societat. Ha recollit el guardó Gabriel Mercè, director de la publicació.
A l’acte de lliurament dels premis, presentat per la periodista Marina Romero, hi han assistit 240 editors de mitjans d’informació de proximitat, periodistes, experts en el món de la comunicació i altres professionals del sector en l’àmbit català, europeu i internacional.
Durant la jornada s’ha fet públic i atorgat el guardó en la categoria En Català, el qual ha estat per la “Revista Cambrils”, segons el jurat, per la seva capacitat de “tenir una ferma voluntat d’innovació, adaptant-se a les noves tendències actuals, mostrant un fort arrelament cultural i social a la vila mantenint la cohesió social i preservant el sentiment de comunitat i per a l’aposta informativa ambiciosa, professional i rigorosa”. Ha recollit el premi i ha explicat el model del mitjà el director de la Revista Cambrils, Lluís Rovira i la periodista, Cristina Sierra.
Dins la mateixa categoria, el jurat també ha decidit guardonar a la “Xarxa de Diaris Som” del Vallès Oriental (Catalunya) com a Finalista d’Honor per “tractar-se d’un model hiperlocal amb un desplegament singular per tot el territori i amb la voluntat de servei i rigor periodístic” i ha fet una Menció Especial al mitjà “El 9 TV” d’Osona i el Lluçanès (Catalunya) per la qualitat en els continguts informatius.
També s’ha fet entrega del Premi Internacional AMIC Mitjans de Proximitat en la categoria Internacional el qual ha sigut pel mitjà “Outlier Media” de Detroit (EUA), el qual ha recollit la seva directora executiva, Candice Fortman, que ha estat l’encarregada d’explicar aquest cas d’èxit en el periodisme local dels Estats Units i pel que fa a la categoria Unió Europea s’ha guardonat al mitjà danès “Der Nordschleswiger”, premi que ha recollit i ha explicat el model del mitjà, el seu cap de redacció, Gwyn Nissen.
A més, s’ha lliurat un reconeixement a Mateu Ros i Monrós, director general de Capgròs Comunicació per la seva trajectòria al servei dels mitjans de proximitat; i s’ha atorgat un reconeixement a la qualitat de la publicitat que aposta pels mitjans de proximitat a Ametller Origen.
D’altra banda, s’ha comptat amb les ponències dels experts en premsa de proximitat, Jason Gibbins, director del projecte “Local News Partnerships” de la BBC (Gran Bretanya); Aurélie Rousseau, presidenta d’Ouest Medialab i del “Festival de l’Info Locale” (França); i Neil Chase, membre de la “Local Independent Online News” (EUA).
L’AMIC, entitat que actualment agrupa més de cinc-cents cinquanta mitjans de proximitat digitals, en paper i audiovisuals – que conjuntament arriben a una tirada en premsa d’1.300.000 exemplars, i en digital superen els 14.000.000 navegadors únics mensuals-, ha tingut sempre una clara vocació per reivindicar la professionalització del sector i amb la creació d’aquest guardó busca donar a les petites i mitjanes capçaleres el reconeixement que es mereixen.