Ara llegint
Prohens reclama un “finançament just per a les Balears” i recorda la figura de Jeroni Albertí en el lliurament dels Premis Ramon Llull

Prohens reclama un “finançament just per a les Balears” i recorda la figura de Jeroni Albertí en el lliurament dels Premis Ramon Llull

Prohens reclama un "finançament just per a les Balears" i recorda la figura de Jeroni Albertí en el lliurament dels Premis Ramon Llull

El Govern de les Illes Balears, representat per la seva presidenta Margalida Prohens, va lliurar ahir horabaixa els premis Ramon Llull, en la seva edició de 2024, als setze guardonats i també la Medalla d’Or, màxima distinció de la Comunitat Autònoma, a Sa Majestat la Reina Sofia, de qui va destacar la seva vinculació i compromís social amb les Illes, i a qui va definir com «una mallorquina més, una ciutadana més de les Illes Balears».

Prohens va qualificar la reina Sofia com «l’esposa, la mare, la padrina i la germana que descobreix durant dècades, any rere any, aquestes illes amb la seva família, que troba en els nostres racons i carrers un refugi, que troba la intimitat i la discreció, que conserva aquí records de tota una vida, que transmet als seus nets la passió per la nostra mar, que s’interessa per la nostra cultura, per la nostra gent, que es preocupa pels més vulnerables, que se submergeix en la vida d’aquestes illes fins a convertir-se, per a tots nosaltres, en una mallorquina més, en una ciutadana més de les nostres illes», tot just abans de lliurar-li la Medalla d’Or.

La presidenta del Govern també va reconèixer la tasca dels setze guardonats amb el Premi Ramon Llull, per la seva aportació a les Illes Balears. L’encarregada de pronunciar unes paraules en nom de tots va ser Bàrbara Mestre, directora general de Mater, la qual va descriure les Balears com «una terra de persones que sabem que una vida no s’embelleix amb aparences, sinó amb realitats. Persones valentes, inconformistes i creatives que, un dia, decidiren apostar, sovint partint del no-res, pels seus somnis. Uns somnis que descansen sobre les arrels que ens sostenen i que es vertebren amb els valors que guien la nostra manera única de ser, fer i sentir», va afegir.

Els guardonats

Enguany s’ha guardonat el metge especialista en cures pal·liatives Enric Benito Oliver; l’ecòloga marina i professora de l’IMEDEA Beatriz Morales-Nin; l’enginyer expert en recursos hídrics José Antonio Fayas Janer; l’entitat social Mater, dedicada a l’educació, la formació i la inserció social i laboral de persones amb discapacitat, pels seus 60 anys de feina; el conjunt històric Menorca Talaiòtica, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO; el Museu d’Art Contemporani Es Baluard, pel seu vintè aniversari; l’historiador i divulgador eivissenc Joan Planells Ripoll; la Galeria Xavier Fiol, pel seu 35è aniversari; el cantant Lorenzo Santamaría, pels seus 50 anys de trajectòria musical; l’equip Illes Balears Palma Futsal, pels èxits esportius assolits el 2023; les mallorquines campiones del Mundial femení de futbol amb la selecció espanyola Mariona Caldentey i Cata Coll, i el dissenyador Sebastià Pons. Així mateix, s’han lliurat tres premis Ramon Llull a títol pòstum: a l’empresari Gabriel Sampol, a la professora i fundadora de Formenterers Solidaris Teresa Costa, i a la historiadora i divulgadora María José Massot.

La presidenta de Govern va aprofitar el seu discurs per reivindicar un finançament just i l’autonomia de les Illes Balears. Prohens va fer menció de tota una generació de persones que, des de l’entesa i la concòrdia, feren feina per aconseguir una autonomia que ens identifica. «Una generació de referents, com qui fou president del Consell General Interinsular i del Parlament, Jeroni Albertí Picornell, a qui avui, en un dia com aquest, és un deute i una obligació recordar», va assenyalar.

En aquest sentit, Prohens també va fer referència a un finançament just per a les Illes Balears. «Som unes illes que no volen ser més que ningú, però tampoc menys, que tan sols demanen allò que consideren just», ha insistit. Per això, ha demanat que «es reconegui i es compensi la insularitat, per garantir els serveis als ciutadans i per permetre que les empreses puguin competir en igualtat de condicions».

Música

L’acte institucional del Dia de les Illes Balears, al qual hi varen assistir gairebé 700 persones, va començar amb l’actuació de músics i dels grups de balladors amb representació de les quatre illes. Concretament, va arrancar amb el grup de balladors Es Broll d’Eivissa; per part de Formentera, les colles Es Xacoters i Es Pastorells; el grup Arrels de Sant Joan de Ciutadella, balladors de Menorca, i els balladors i músics de l’Escola de Música i Danses de Mallorca.

La gala també va incloure l’actuació musical de la cantant Júlia Colom, amb la interpretació del tema «Olivera». L’acte va finalitzar amb l’actuació del quartet de corda de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, que va interpretar tres peces d’Enrique Pastor.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt