Ara llegint
Marga Prohens es converteix en presidenta del Govern Balear gràcies a l’abstenció dels diputats de Vox

Marga Prohens es converteix en presidenta del Govern Balear gràcies a l’abstenció dels diputats de Vox

Marga Prohens es converteix en presidenta del Govern Balear gràcies a l'abstenció dels diputats de Vox

El Parlament ha investit avui capvespre Marga Prohens, diputada del Grup Parlamentari Popular, com la nova presidenta del Govern de les Illes Balears. La candidata ha obtingut la confiança de la cambra en segona votació i per majoria simple, amb 26 vots a favor del Grup Parlamentari Popular i del diputat de Sa Unió de Formentera, 25 vots en contra del Grup Parlamentari Socialista, MÉS per Mallorca i els diputats de Més per Menorca i Unidas Podemos i les 8 abstencions del Grup Parlamentari Vox.

Prohens ha estat investida en la tercera jornada de la sessió plenària, després d’un breu debat en el qual la candidata ha demanat la confiança de la cambra. Les intervencions s’han fet seguint l’ordre de major a menor nombre d’escons obtinguts per les seves formacions: Francina Armengol (Socialista), Idoia Ribas (Vox), Lluís Apesteguia (MÉS per Mallorca), i Josep Castells (Mixt). El darrer portaveu a intervenir ha estat Sebastià Sagreras, del Grup Parlamentari Popular, grup al qual pertany la candidata. 

Posteriorment, s’ha procedit a la votació pública i per crida, començant per la diputada Marta Carrió, el nom de la qual s’ha tret a sort. La secretària primera de la Mesa, Misericòrdia Sugrañes, ha anat anomenant els diputats i les diputades i aquests han contestat: “sí”, “no” o “abstenció”. Els membres del Govern en funcions que tenen la condició de diputats (Patricia Gómez i Iago Negueruela), així com els membres de la Mesa han votat al final. Assolit el vot afirmatiu de la majoria simple dels membres de la cambra, s’ha entès atorgada la confiança a la diputada popular Marga Prohens.

Ara, la Presidència del Parlament ho haurà de comunicar al rei dins les properes 24 hores, als efectes del nomenament de la candidata com a presidenta del Govern de les Illes Balears, i a la Presidència del Govern de l’Estat. El nomenament serà efectiu a partir de la presa de possessió, que està previst que es faci demà divendres, 7 de juliol, al Consolat de Mar.

Aquesta és la tercera ocasió en què un candidat o candidata a la Presidència del Govern és investit en la segona votació per majoria simple des de la constitució del Parlament el 1983. La primera vegada va ser en la segona legislatura, el 1987, quan el candidat era Gabriel Cañellas, i la segona vegada va ser en la quarta legislatura, el 1996, quan el candidat era Jaume Matas.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt