Ara llegint
Josep Pascual: “A Mallorca hi ha uns 600 molins aprofitables per a generar energia”

Josep Pascual: “A Mallorca hi ha uns 600 molins aprofitables per a generar energia”

Josep Pascual Tortella, Amics dels Molins

Al costat de la carretera de Manacor, a la sortida de Son Ferriol, trobam un antic molí d’extracció d’aigua reconvertit per a la producció d’energia elèctrica. Es el primer prototip creat per l’empresa mallorquina Global Wind Turbines amb la col·laboració d’Audi, que aporta el motor del cotxe elèctric. Josep Pascual Tortella, enginyer industrial i president de l’Associació d’Amics dels Molins, és l’impulsor d’aquest projecte que pretén recuperar aquest patrimoni al mateix temps que li dona un nou ús. 

Pregunta.- Com comença aquest projecte d’emprar els antics molins de treure aigua per general electricitat?

R.- Fa 2 anys es presenten al meu despatx uns senyors d’Audi d’Alemanya que havien anat a veure al Govern perquè tenien una idea de reconvertir els molins per produir energia elèctrica. El Govern els hi va dir que contactassin amb mi perquè jo ja havia fet el projecte dels molins de Campos també per generar electricitat, no és que fos una idea original. Llavors ens vàrem posar d’acord en que ells finançarien el projecte si noltros fèiem el prototip amb un generador que empra el motor del cotxe elèctric d’Audi. Vaig fer tot el projecte i els càlculs i vaig cercar empreses mallorquines que el poguessin dur a terme. Vaig localitzar una empresa del polígon de Son Bugadelles, Metalnox, una empresa del que és l’únic artesà moliner que queda a Mallorca, que és en Miquel Ramis d’Es Moliner, una empresa d’electrònica, Label Sistemas, que està a Marratxí, i jo com a enginyer vaig dirigir tota la operació. Els d’Audi des d’Alemanya ens han anat seguint i pagant a mesura que el projecte avançava. Es tecnologia mallorquina i fons alemanys.

P.- I vostè aquesta idea ja l’havia posada en pràctica abans a Campos?

R.- Si, però eren més petits, de 10 kw, i tecnologia dels anys 80.  Ara hem incorporat tecnologia més moderna.

P.- El motor de cotxe elèctric l’aporta Audi i els altres elements es fabriquen a Mallorca?

R.- Hem hagut de fer tota la part metàl·lica del molí, que l’ha feta Metalnox, la part de la cua de fusta, en Miquel Ramis, i la part d’electrònica els de Label. Tenim planificat a partir de gener començar a fer un molí cada setmana, això són 50 a l’any, i després seguir en funció de la demanda. 

Primer molí reconvertit per a la producció d’energia elèctrica. Foto: M.C.

P.- Ara quants de molins d’aquests teniu previst posar en marxa?

R.- Tenim pre contractes per fer-ne uns 20, però la nostra idea no és només fer molins a les Balears, sinó que hem creat l’empresa Global Wind Turbine perquè la nostra idea és l’exportació. Ja tenim contactes a Creta, Malta, Sicília, Fuerteventura… emprant el mateix sistema adaptat als seus molins. 

“Des de l’Associació d’Amics dels Molins estam molt preocupats pel mal estat de conservació dels molins que, com ara no serveixen per a res, poc a poc van desapareixent.

P.-Ho feis amb antics molins que trobam a les finques i que estàn en desús. 

R.- Ho feim amb molins de treure aigua. Des de l’Associació d’Amics dels Molins estam molt preocupats pel mal estat de conservació dels molins que, com ara no serveixen per a res, poc a poc van desapareixent, i pensarem en quina utilitat els hi podíem donar perquè no caiguin, i vàrem pensar que lo millor era fer electricitat. Per això, l’Associació d’Amics dels Molins també hi participa donant el seu suport moral, perquè doblers no en tenim. Aquí a Mallorca tenim uns 3.000 de molins d’aquests, però que siguin aprofitables pensam que n’hi ha uns 600 o 700. Hi ha molta diferència de veurer-los funcionar a veurer-los abandonats… és la nostra idea, i aquesta idea ja està a tot el món, on també tenen el mateix problema que noltros amb els molins.

“Aquest molí pot fer uns 15.000 wats a l’any, pot servir per donar llum a 3 cases durant un any o 2 cotxes elèctrics durant un any donant voltes per Mallorca.”

P.-Quin rendiment tenen aquests molins?

R.- Aquest molí pot fer uns 15.000 wats a l’any, pot servir per donar llum a 3 cases durant un any o 2 cotxes elèctrics durant un any donant voltes per Mallorca. No és una quantitat molt important, però si en feim 200 o 300 s’aniria multiplicant, i sobretot seria una recuperació patrimonial. Noltros ho enfocam des d’aquest punt de vista, és una recuperació patrimonial, la finca es revaloritza i a més dóna un rendiment.

P.-Però han de tenir un molí ben conservat?

R.- Basta que tenguin la torre en condicions perquè l’obra civil és el més car. El que feim és treure el molí vell, miram les peces que té, si n’hi ha alguna d’original que val la pena conservar la duim al museu dels molins. Per tant, treim tot el molí i en ficam un de nou, tots iguals, de 8 metres de diàmetre i 15 kw de potència.

Interior del molí. Foto: M.C.

P.-Es molt car?

R.- Ara ho estam afinant, el primer ha costat molt més perquè hem estat un any fent proves. Fa un any teníem un prototip i ara tenim un molí. 

P.-Hi ha zones on els molins funcionin millor?

R.-Hi ha 3 zones fonamentals: Son Ferriol – Pla de Sant Jordi, Campos – Ses Salines, i Sa Pobla – Santa Margalida. La majoria estan en aquests llocs perquè hi bufava l’embat, l’aigua estava a un nivell freàtic molt alt i la terra era bona pels horts. 

P.-Conservau les pales originals?

R.- El disseny és el mateix, però li hem donat diferents inclinacions i hem mantingut tota l’aparença, l’únic diferent és el generador que es veu darrera. Ara estic fent el disseny d’un altre amb el generador abaix perquè no es vegi, però té manco rendiment. També estam començant a dissenyar-ne un de 3 pales, que serà de 30 kw, el doble que aquest.

“Aquí tenim la concentració de molins més gran del món a manco superfície, 3000 molins a una illa com Mallorca.”

P.-Quina tasca feis des de l’Associació d’Amics dels Molins?

R.- L’Associació d’Amics dels Molins han complit 52 anys d’existència, però ens estam tornant tots molt vells i estam intentant que entri gent jove. Fem excursions, dinars d’amistat… però tot ha canviat molt. Ara estam fomentant internet i les xarxes socials perquè la gent s’afegeixi a l’associació, els socis pagam 30 euros a l’any. Ens mantenim en els mateixos principis de defensar els molins, assessoram als propietaris si els volen arreglar, tenim un museu que esta obert cada dia d’entrada lliure on l’any passat vàrem tenir unes 7 mil visites. Hi estam perquè ens agrada. Aquí tenim la concentració de molins més gran del món a manco superfície, 3000 molins a una illa com Mallorca. El molí és un patrimoni cultural industrial molt important, eren les úniques màquines que hi havia: els molins treure aigua i els fariners. Pensam que es mereixen que els mantinguem.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt