Ara llegint
Mallorca augmenta les reserves hídriques, però Menorca i Eivissa retrocedeixen

Mallorca augmenta les reserves hídriques, però Menorca i Eivissa retrocedeixen

Mallorca augmenta les reserves hídriques, però Menorca i Eivissa retrocedeixen

Les Illes Balears han registrat un augment positiu en les seves reserves hídriques durant el mes d’octubre, malgrat haver estat un mes sec, arribant al 54%, la qual cosa representa una millora respecte al 52% del mes anterior i un increment de sis punts percentuals respecte a l’any passat (48%).

Per illes, Mallorca ha experimentat un augment en les seves reserves, passant del 54% al 55%. D’altra banda, Menorca i Eivissa han sofert lleugeres disminucions, baixant del 50% al 49% i del 42% al 41%, respectivament. Aquests canvis reflecteixen la variabilitat natural i els desafiaments inherents a la gestió de l’aigua en un entorn insular, amb diferències importants entre illes.

L’evolució de l’Índex d’Unitats de Demanda (UD) ha estat mixta aquest mes. Cinc UD han experimentat descensos: Artà, Pla, Tramuntana Sud, Eivissa i Formentera, mentre que dues UD, Migjorn i Tramuntana Nord, han registrat augments. Tres UD s’han mantingut estables: Menorca, Manacor-Felanitx i Palma-Alcúdia. Malgrat aquestes fluctuacions, gairebé tot el territori (el 98,4%) es troba en situació de prealerta. L’única excepció és la UD de Formentera, que està en situació d’alerta.

La situació general de la demarcació, segons han indicat des del Govern Balear, ha mostrat una lleu millora amb un índex de 0,447, lleugerament superior al de l’any passat (0,428) i a penes inferior al de fa dos anys (0,452). No s’han registrat canvis significatius d’escenari, amb vuit UD en prealerta i dues (Artà i Formentera) en normalitat.

Pel que fa a les precipitacions, octubre s’ha considerat sec a les illes Balears, amb 40,9 litres per metre quadrat comparat amb la mitjana històrica de 73,8 litres. Per illes, Mallorca va registrar 48,0 litres (enfront de 77,6 de mitjana), Menorca 40,0 litres (enfront de 69,7), Eivissa tan sols 2,5 (enfront de 58,2) i Formentera també uns escassos 3,0 litres (enfront de 41,5 de mitjana).

Les temperatures a l’octubre han estat molt elevades a les Illes Balears, amb una mitjana de 21,1 °C i una anomalia de 2,2 °C. Cal recordar que el mes de setembre ja va tenir una anomalia positiva d’1’1 °C, l’agost de 0’7 °C i el juliol de 2.4 °C. Per això, duim camí que l’any 2023 sigui de rècord pel que fa a temperatura elevada.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt