Ara llegint
Baixa un 53% l’emissió de CO2 provinent de la generació elèctrica en comparació a 2018

Baixa un 53% l’emissió de CO2 provinent de la generació elèctrica en comparació a 2018

Baixa un 53% l'emissió de CO2 provinent de la generació elèctrica en comparació a 2018

Les Illes Balears han aconseguit reduir un 53 % les emissions de CO2 provinents de la generació elèctrica respecte a l’any 2018, passant d’1.222.521 tones de CO2 els primers quatre mesos del 2018 a les 575.361 en el mateix període de temps l’any 2023.

L’acceleració de la transició energètica i la limitació d’ús dels combustibles fòssils ha possibilitat el tancament dels grups més contaminants de les centrals com la des Murterar, per així millorar la qualitat de l’aire que respira la ciutadania i la seva salut, segons han explicat des del Govern Balear.

El passat mes de setembre, les Illes Balears varen posar punt final a la utilització del fuel per produir energia elèctrica en canviar-ne l’ús per gasoil en els dos grups dièsel de la central tèrmica d’Eivissa, fent així una passa més en el procés de descarbonització de les Illes. Aquesta actuació es va sumar a la posada en marxa el juliol del 2022 a la central tèrmica de Maó, que també va deixar d’emprar fuel com a combustible.

Les polítiques de descarbonització

Amb aquestes accions, les centrals han deixat de consumir milers de tones de fuel cada any per reduir així la reducció d’emissions a l’atmosfera. En paraules del vicepresident del Govern i Conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, «les polítiques de descarbonització del Govern funcionen i així ho demostren les dades. Avui respiram un aire millor a les Illes gràcies a l’acció d’un Govern de coalició que mira pel benestar de la gent i per la seva salut. Seguirem desplegant polítiques de transició energètica per garantir aquest benestar a les Illes».

Per part seva, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha explicat que «la reducció d’hores de funcionament dels grups més contaminants, gràcies a l’aposta de la ciutadania per l’autoconsum i les noves instal·lacions de renovables a tota Balears, ens permeten assolir bones xifres en reducció d’emissions. No obstant, el camí no acaba aquí i l’emergència climàtica ens empeny a seguir reduint de forma accelerada aquestes emissions».

Una comparació

Els primers quatre mesos de l’any, les emissions a l’atmosfera per generació elèctrica s’han reduït en 647.160 tones de CO2 respecte al mateix període del 2018. Aquesta xifra equival al que contaminen tots els cotxes que circulen al llarg de set anys per la Via de Cintura de Palma.

Val a dir, a més, que respecte a l’any 2022 en només un any s’ha reduït un 16 % les emissions de CO2 del sistema elèctric, l’equivalent a la circulació de tots els cotxes que passen per la Via de Cintura en 15 mesos.

«Des del Govern seguirem impulsant mesures per descarbonitzar les Illes. Deixar d’emetre emissions, apostar per eines com l’autoconsum o impulsar la mobilitat elèctrica són els eixos fonamentals d’un Govern que cuida i protegeix els seus ciutadans», ha afegit Yllanes.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt