Obri al públic la primera de les 6 oficines per assessorar la ciutadania en matèria de transició energètica
La presidenta del Govern de les Illes Balears, Margalida Prohens, s’ha encarregat d’inaugurar avui la primera de les sis oficines per a la transició energètica que es posen en marxa amb l’objectiu d’assessorar, acompanyar i sensibilitzar, tant la ciutadania com les empreses i les corporacions locals, sobre els recursos que tenen a la seva disposició per enllestir canvis que accelerin la lluita contra el canvi climàtic.
L’oficina, que posa en marxa la seva activitat avui mateix, està ubicada al carrer de la Indústria, 33, a Palma. A més, està previst que demà, 23 de novembre, s’obrin al públic les de Menorca (Ciutadella) i Eivissa. Properament ho faran també les oficines d’Inca, Manacor i Formentera (es Pujols).
La presidenta, Margalida Prohens, ha destacat que el Govern de les Illes Balears aposta fermament per la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic amb uns pressuposts històrics de 150 milions d’euros per a 2024 perquè «no és només una aposta necessària en la lluita contra els efectes del canvi climàtic, sinó també una oportunitat per atreure inversió, per a la modernització i eficiència de les empreses, i també per a l’estalvi de les famílies de les Illes». I ha afegit que l’objectiu prioritari és «fer de la transició energètica una qüestió de tots, que arribi al carrer i no sigui una realitat allunyada del ciutadans, de les pimes i les famílies d’arreu de les Illes».
Per la seva banda, el conseller d’Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz de San Pedro, ha subratllat que aquests espais contribuiran a resoldre la manca d’informació al voltant de l’energia i a accelerar la transició energètica al territori. «Aquesta xarxa d’oficines, adreçada a particulars, empreses i administracions públiques, ens permetrà aconseguir un grau d’implicació ciutadana més gran en matèria de transició energètica i canvi climàtic, alhora que ens assegurarà un alt grau d’execució dels diferents projectes d’inversió previstos en matèria energètica, i dels fons NextGeneration. Aquest sistema es presenta com una oportunitat única per contribuir a impulsar un canvi cultural profund a tota la societat balear, per afrontar en les properes dècades els projectes que planteja el canvi climàtic», ha explicat Sáenz de San Pedro.
Les oficines per a la transició energètica desplegaran els seus serveis de manera presencial i telemàtica sobre tres eixos fonamentals: l’assessorament a la ciutadania en general i a empreses; l’assistència tècnica a corporacions locals, i la realització d’activitats de divulgació i sensibilització.
Aquesta inversió té un pressupost de 6.500.000 euros finançats en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, fons NextGenerations, i es preveu mobilitzar fins a 20.000.000 d’euros, gràcies als projectes que s’aconsegueixi impulsar.
Assessorament a la ciutadania i a empreses
Les oficines per a la transició energètica brindaran assessorament a la ciutadania en general i a empreses en matèria de factura elèctrica i mesures d’estalvi energètic; ajuts disponibles en matèria d’energies renovables i mobilitat elèctrica; bonificacions fiscals; assessoria en la tramitació de projectes d’autoconsum amb una atenció especial als projectes en comunitats de pisos i amb relació als plans de comunitats energètiques i autoconsums compartits existents a l’entorn de l’usuari; informació sobre inversions fotovoltaiques amb participació social, sobre projectes d’eficiència energètica així com informació sobre les obligacions contingudes en la Llei de canvi climàtic i transició energètica.
Assistència tècnica a ajuntaments
Aquesta xarxa d’oficines donarà suport a tots els municipis de les Illes Balears, així com als consells insulars. Concretament aquests espais ajudaran en la identificació de projectes potencials relacionats amb energies renovables, mobilitat elèctrica i eficiència energètica que inclouran, necessàriament, actuacions com la primera valoració tècnica de la viabilitat dels plans, l’elaboració de memòries descriptives dels projectes a efectes de contractar-ne la redacció, així com la valoració i l’assessorament respecte als projectes tècnics, una vegada registrats als ajuntaments.
Així mateix, les oficines assessoraran els ajuntaments sobre els ajuts existents per finançar els projectes redactats i els brindaran acompanyament en totes les etapes de l’expedient de subvenció. També se’ls brindarà assistència quant a licitació d’obres, sobre sistemes alternatius de finançament de projectes, com ara participació social, micropréstecs, col·laboració publicoprivada o concessió administrativa vinculada a contractes bilaterals d’energia. Així mateix, les corporacions rebran ajut en matèria d’instrucció d’expedients de concessió administrativa d’espais, en el marc de la Llei de canvi climàtic i transició energètica.
Activitats de sensibilització
Addicionalment, les oficines organitzaran activitats de divulgació i sensibilització en matèria de transició energètica orientades a diferents públics, com ara xerrades explicatives d’ajudes existents, tallers de formació, visites a instal·lacions i explicació del seu funcionament, entre d’altres àrees.