Ara llegint
Com actuar davant l’abandonament dels terrenys forestals i la major perillositat dels incendis

Com actuar davant l’abandonament dels terrenys forestals i la major perillositat dels incendis

Com actuar davant l'abandonament dels terrenys forestals i la major perillositat dels incendis

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, juntament amb la Conselleria de Presidència i Administracions Públiques, ha iniciat avui a Eivissa la primera de les tres trobades que es faran amb els batles, regidors i responsables tècnics municipals per abordar la prevenció d’incendis forestals a les Illes Balears.

Demà dimecres la reunió es durà a terme a Mallorca i dijous a Menorca. L’objectiu de la III Trobada de responsables municipals sobre la gestió d’incendis forestals a nivell municipal i el nou INFOBAL és reflexionar conjuntament sobre la necessitat de prevenir els incendis forestals i limitar les seves greus conseqüències sobre el medi ambient, residents i visitants de cada un dels pobles, urbanitzacions i habitatges de les Illes.

Enguany, la Direcció General d’Emergències i Interior s’ha sumat a la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal per presentar el nou INFOBAL 2023 (Pla Especial de Protecció Civil d’Emergències per Incendis Forestals, recentment aprovat), per donar-lo a conèixer i parlar del paper de les corporacions municipals en les emergències per incendis forestals.

Vulnerabilitat

En el seu discurs, la directora general de Medi Natural i Gestió Forestal, Anna Torres, ha assegurat que la vulnerabilitat dels espais forestals de les Balears envers els incendis és molt important. En aquest sentit, ha explicat que “l’abandonament rural que pateixen els espais forestals de les Illes, juntament amb les greus conseqüències del canvi climàtic, fa que els incendis puguin ser més intensos, més extensos i més perillosos”. Torres ha recordat que “hem d’aprendre a conviure amb els incendis, generant una cultura del risc i, per això, és imprescindible la corresponsabilitat amb tots els ajuntaments”.

Per part seva, el director general d’Emergències i Interior, Sebastià Sureda, ha volgut incidir en la “dimensió de protecció civil que comporta el risc d’incendi forestal, un problema complex que necessita múltiples respostes”. Sureda també ha recalcat la importància de la col·laboració i feina dels diferents actors que tenen la responsabilitat compartida de la gestió dels incendis forestals, és a dir, entre les administracions públiques i la població, especialment aquells que viuen en zones de més risc.

Tercera trobada

Aquesta tercera trobada, que ha tengut el suport de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), dona continuïtat a les celebrades els anys 2015 i 2019. A més, enguany s’ha comptat amb la participació de Federico Grillo, tècnic enginyer forestal i tècnic d’Emergències del Cabildo de Gran Canària, amb amplis coneixements i experiència en la problemàtica dels incendis forestals i la protecció civil. Grillo va participar activament en la gestió i direcció tècnica de l’extinció de l’incendi forestal d’Arafo i Candelaria de l’illa de Tenerife del passat mes d’agost, el més greu d’aquest estiu a tota Espanya. L’incendi va afectar més de 15.000 hectàrees i va obligar el desallotjament de més de 3.000 persones, amb una dotzena de municipis afectats.

En aquesta tercera trobada s’ha volgut fer una crida a la corresponsabilitat dels ajuntaments perquè elaborin els documents de planificació local de prevenció d’incendis forestals. També es pretén mobilitzar els ciutadans situats en interfase urbana forestal perquè facin actuacions d’autoprotecció per garantir la seva seguretat i possibilitar la intervenció dels mitjans d’extinció en cas de sinistre.

Es preveu la participació d’unes 80 persones implicades en la gestió municipal a tot l’Arxipèlag. Els participants rebran un exemplar de la nova guia de prevenció editada per Xarxa Forestal, “Conviure amb els incendis forestals”, que pretén ser una eina de divulgació per inculcar la cultura del risc i fomentar la protecció dels habitatges que es troben a les zones d’interfície urbana-forestal.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt