Ara llegint
La campanya d’alt risc d’incendis forestals acaba amb 43 sinistres i 2’8 ha afectades a les Balears

La campanya d’alt risc d’incendis forestals acaba amb 43 sinistres i 2’8 ha afectades a les Balears

La campanya d'alt risc d'incendis forestals acaba amb 2'8 ha afectades a les Balears

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural ha fet balanç de la campanya d’alt risc d’incendis forestals a les Illes Balears, que va començar l’1 de maig i va finalitzar el passat 15 d’octubre. Durant aquest període s’han produït un total de 43 sinistres i només 2,8 hectàrees (ha) afectades arreu de l’Arxipèlag. En aquest sentit, el conseller Joan Simonet ha manifestat que “són dades molt positives, que suposen la xifra més baixa en tota la sèrie històrica pel que fa a superfície cremada i un dels millors anys pel que fa al nombre de focs”. No obstant això, ha demanat prudència, prevenció i molta precaució: “No ens podem confiar. El risc d’incendi existeix durant tot l’any”, ha recalcat el conseller.

Simonet, juntament amb la directora general de Medi Natural i Gestió Forestal, Anna Torres, el cap del Servei de Gestió Forestal del Govern, Joan Santana, i el gerent de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT), Tomeu Llabrés, ha presentat avui en roda de premsa el balanç de les dades fins al dia d’avui.

Si s’analitzen les dades des de l’1 de gener de 2023 fins a l’actualitat, l’Operatiu d’Extinció d’Incendis (OIF) de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, juntament amb la resta d’organismes que conformen el Pla especial d’emergències davant el risc d’incendis forestals (INFOBAL), ha treballat en l’extinció de 83 incendis forestals (78 dels quals han estat conats), amb 19,5 ha afectades.

Per illes, a Mallorca hi ha hagut un total de dos incendis i 52 conats, amb un total d’11,5 ha afectades. A Eivissa s’han produït tres incendis i 17 conats, que han cremat 7,9 ha. A Menorca i Formentera no s’ha hagut d’actuar a cap incendi, ja que només s’han ocasionat quatre conats a Menorca i cinc a Formentera. En aquestes dues illes la superfície afectada ha estat de 0,03 ha a cadascuna.

Per municipis, els més afectats pel que fa a recurrència de nombre de focs han estat Sant Josep de sa Talaia (sis sinistres), Sant Joan de Labritja (cinc sinistres), Santa Margalida (cinc sinistres) i Andratx (cinc sinistres). Amb relació a la superfície, els únics incendis de més d’1 ha cremada s’han donat a Deià (Es Murterà, el 21 d’abril); Eivissa (Ses Feixes, el 5 d’abril); Pollença (La Rafal, 16 d’abril); i Santa Eulària des Riu (Aigües Blanques, el 26 de març).

Tot i que les dades són positives, Llabrés ha subratllat que s’ha de continuar fent feina per reduir el nombre d’incidents que es produeixen per causes no naturals, sobretot els que tenen gran potencial de propagació. Aquesta reducció es pot dur a terme mitjançant actuacions d’adaptació dels boscos al canvi climàtic i de silvicultura preventiva, com són les franges d’autoprotecció en zones d’interfície urbà-forestal. “Vull insistir en el missatge que els incendis s’apaguen a l’hivern. La tasca de prevenció i la gestió forestal activa és clau per fer front a possibles episodis futurs”, ha apuntat el gerent de l’IBANAT.

Per part seva, Santana ha explicat que l’estadística oficial d’incendis dels darrers 15 anys revela que la tendència general pel que fa al nombre de sinistres a les Balears és a la baixa. Això és, ha dit el cap del Servei de Gestió Forestal, “gràcies a les actuacions de sensibilització, consciència del risc, educació ambiental i en la normativa de regulació de l’ús del foc”. “Hem d’insistir en la permanent formació, conscienciació i educació en matèria de prevenció”, ha assenyalat Santana.

Causes dels sinistres

Pel que fa a les causes, els sinistres acumulats aquest 2023 han estat principalment produïts per negligències i accidents (48%) i, en segon lloc, per intencionalitats (25%). Les causes naturals (llamps) han representat un 14% del total. Cal recalcar que les negligències són principalment provocades per fumadors, cremes agroforestals mal apagades o descontrolades, motors i màquines o línies elèctriques, entre d’altres.

Aquestes causes encaixen amb la mitjana de les darreres dècades, segons l’estadística oficial disponible. Els Agents de Medi Ambient de la Conselleria, amb col·laboració amb els agents del Seprona de la Guàrdia Civil, són els encarregats de la investigació de les causes dels incendis forestals.

Operatiu interinsular d’incendis forestals

L’operatiu interinsular d’incendis forestals (OIIF) està en funcionament durant tot l’any, però és durant la campanya estival quan disposa del major nombre d’efectius. Unes 350 persones han participat en l’equip humà d’aquest dispositiu: tripulants i mecànics dels mitjans aeris, operadors de bases aèries, auxiliars del PMA (lloc de comandament avançat), operadors de la Central de Comunicacions d’Incendis Forestals (CCIF), vigilants, personal d’autobombes, caps de capatassos i components de brigades (IBANAT), Agents de Medi Ambient (AMA) i el Grup Tècnic d’Incendis Forestals (tècnics forestals del SGF/IBANAT).

També s’ha disposat de tota la flota de vehicles terrestres, autobombes, vehicles de vigilància i primera intervenció, vehicles de transport de brigades, etc. A més, com cada any, s’ha comptat amb la intervenció de mitjans dels Bombers de Mallorca, Palma, Eivissa, Menorca i Formentera, Protecció Civil, personal del SEIB-112, Policia Local, Seprona i unitat operativa de la Direcció General d’Emergències i Interior. Igualment, la Unitat Militar d’Emergències (UME) s’ha mantingut en tot moment preparada per intervenir a les Illes Balears.

Cal destacar que els mitjans de l’OIIF han tingut un caràcter plenament interinsular, amb capacitat per actuar a qualsevol illa, amb la mobilització dels mitjans aeris (helicòpters i avions) i amb el trasllat de personal especialitzat (enginyers forestals, Agents de Medi Ambient, brigades helitransportades de l’IBANAT, etc.) quan ha estat necessari. Tot això, centralitzat a través de la CCIF, on es disposa de les adequades eines d’anàlisi del risc, dades meteorològiques, càmeres en remot, aplicacions de simulació del comportament del foc i totes les comunicacions terrestres i aèries.

Un estiu molt càlid

Meteorològicament, la campanya 2023 ha estat marcada a les Illes Balears per una primavera molt càlida i seca, amb una anomalia de temperatura de +0,7 °C, i un estiu molt càlid, amb una anomalia de +1,2 °C, fet que suposa que hagi estat el tercer estiu més càlid del present segle. Cal recalcar que durant la campanya un nombre significatiu de dies han estat declarats d’Alerta Foc 4 (risc d’incendi forestal molt alt i extrem, segons l’Agència Estatal de Meteorologia), per la qual cosa en aquestes jornades s’han suspès les autoritzacions d’ús del foc i totes aquelles activitats susceptibles de generar un incendi forestal.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt