Ara llegint
Deixalles monitoritza amb sensors volumètrics els contenidors de roba per evitar desplaçaments inútils

Deixalles monitoritza amb sensors volumètrics els contenidors de roba per evitar desplaçaments inútils

Deixalles monitoritza amb sensors volumètrics els contenidors de roba per evitar desplaçaments inútils

La Fundació Deixalles s’ha unit a les entitats ADAD L’Encant, Solidança i Recumadrid, entitats de l’Economia Social i Solidària de les Illes Balears, Catalunya i Madrid per impulsar “Teixint rutes cooperatives”, un projecte que optimitza les rutes de recollida de roba de manera intel·ligent, amb l’ajuda d’uns sensors volumètrics i una plataforma digital que permet el seu monitoratge.

El projecte pretén millorar la digitalització en la gestió del residu tèxtil, a més de la transparència de les dades i la traçabilitat final.

Es pretenen instal·lar aquests sensors en un total de 1.348 contenidors de les quatre entitats. En concret, la Fundació Deixalles ha instal·lat 246 sensors en els contenidors repartits per 31 municipis, entre Mallorca i Eivissa. Es tracta d’una iniciativa pionera que té un gran impacte mediambiental, així com en l’eficiència del treball i en l’entorn social.

En primer lloc, els sensors volumètrics connectats a la plataforma digital cooperativa permeten estalviar trajectes innecessaris de la flota de recollida del residu tèxtil. Atès que els aparells es connecten en temps real amb l’eina digital, Deixalles pot obtenir dades exactes sobre la ubicació dels contenidors tèxtils i la quantitat de roba que contenen. D’aquesta manera, poden traçar una ruta precisa dels seus vehicles de recollida i minimitzem així la petjada de carboni que comporten els combustibles fòssils.

En segon lloc, els contenidors amb sensors volumètrics es tradueixen en una major eficiència del temps de treball. La seva funcionalitat implica que els conductors puguin programar les seves rutes de manera que solament acudeixin als contenidors plens. Aquesta possibilitat constitueix una gran facilitat per organitzar les jornades laborals dels treballadors i, al mateix, temps alliberar-los d’estrès.

Finalment, el rastreig dels sensors connectats a la plataforma digital permet tenir constància de l’estat dels contenidors en tot moment. D’aquesta manera, es poden evitar incidents com el desbordament de la roba.

A més, el procés d’instal·lació dels sensors volumètrics és el resultat d’una formació en competències digitals als treballadors de les entitats que es troben en un itinerari d’inserció sociolaboral, millorant el seu currículum formatiu i incrementant la seva ocupabilitat a llarg termini. La formació centrada en aquest col·lectiu també suposa una lluita contra la bretxa digital en les nostres societats, segons destaquen des de Deixalles.

Aquest projecte rep el suport de la Unió Europea dins del Pla de Recuperació, Transició i Resiliència, finançat per la Unió Europea – Next Generation EU i el Ministeri de Treball i Economia Social.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt