Ara llegint
Ecovidrio insta a incrementar la recollida de fracció orgànica a l’hostaleria

Ecovidrio insta a incrementar la recollida de fracció orgànica a l’hostaleria

Ecovidrio insta a incrementar la recollida de fracció orgànica a l’hostaleria

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, el director general de Residus i Educació Ambientai, Sebastià Sansó, i el gerent d’Ecovidrio a les Illes Balears, Roberto Fuentes, han presentat, aquest dimecres, els resultats del primer baròmetre de sostenibilitat realitzat per l’entitat al sector de l’hostaleria. L’estudi ha analitzat 2.111 establiments de les Illes Balears tenint en compte la seva gestió i prevenció de residus, així com el consum d’energia, aigua i el consum responsable de productes i aliments.

Els resultats posen de manifest que un 67,3% dels establiments hostalers prenen mesures relacionades amb la sostenibilitat, un punt per davall de la mitjana del baròmetre que analitza la resta de regions de la costa Mediterrània peninsular, Cadis i Huelva. Formentera és l’illa amb un índex de sostenibilitat més alt (83,8%), seguit d’Eivissa (74,5%), Mallorca (62,4%) i Menorca (60,7%).

El component més ben gestionat són els residus: un 78% dels establiments els gestiona correctament. De fet, és la comunitat que obté millor puntuació de totes les analizades, que obtenen una mitjana del 71%. L’oli de cuina i el vidre són les fraccions més separades de la resta de residus, amb un 98,3% d’establiments. Els segueixen el paper i el cartró (95%) i el plàstic (92,7%). La fracció orgànica és la que pitjor es gestiona. Tan sols un 46% dels establiments analitzats els gestiona correctament. També és la fracció amb diferències més significatives entre illes: Formentera lidera la gestió amb un 80,4% d’establiments complidors. Menorca es troba a la coa amb tan sols
un 13,5%.

Mir ha destacat la implicació del sector en la voluntat de mantenir mesures de sostenibilitat i ha incidit en la «importància d’augmentar la recollida de matèria orgànica. De fet, la llei de residus ja fixa en els seus objectius la recollida separada d’aquesta fracció i els establiments del sector HORECA, com a grans generadors de residus, poden ser un impuls per caminar cap a la millora de la sostenibilitat”. 

Per la seva part, Fuentes ha explicat que “els resultats d’aquest baròmetre són el reflex del compromís de l’hostaleria de les Illes Balears amb l’economia circular. L’hostaleria és un actor fonamental per a la transició cap a l’economia circular i, des d’Ecovidrio, estem al seu costat per ajudar-los en aquesta transició i, així, treballar plegats per millorar encara més els resultats en aquest índex de sostenibilitat”

L’aplicació de mesures d’estalvi energètic és el segon factor més emprat pel sector hostaler per augmentar la sostenibilitat. Un 68,3% d’establiments tenen en compte mesures com la instal·lació de llums LED, sensors de mobilitat o doble vidre als finestrals, entre d’altres. Lidera el rànquing Formentera (amb un 100%) i en darrera posició es troba Menorca, amb un 58,6%.

Pel que fa al consum d’aigua, un 61,7% d’establiments apliquen mesures d’estalvi com la càrrega completa dels electrodomèstics, el doble dispensador al lavabo o temporitzadors. Formentera és l’illa que aplica més mesures d’estalvi d’aigua (75%) i Menorca, amb un 53,4%, la que menys.

L’indicador amb una pitjor valoració és el consum responsable. Només un 53,8% dels establiments analitzats té en compte mesures com la compra de productes de proximitat, de temporada i evitar el malbaratament alimentari.

Per tipus d’establiment, els hotels i restaurants són els que obtenen valors més alts de sostenibilitat amb un 80,2% i un 71% respectivament. A la coa es troben les cafeteries/bars i l’oci nocturn amb un 59,8% i un 58,6% respectivament.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt