Ara llegint
Entitats conservacionistes exigeixen que els espais naturals que Defensa no usa siguin de titularitat pública

Entitats conservacionistes exigeixen que els espais naturals que Defensa no usa siguin de titularitat pública

GOB, Amics de la Terra, Societat d’Història Natural de les Balears i SEO/Birdlife han remès al Govern Balear i als diferents partits amb representació parlamentària un manifest en el qual insten a negociar amb el Govern d’Espanya el manteniment de la titularitat pública dels espais naturals que desafecti el Ministeri de Defensa, i la seva gestió conservacionista.

El Ministeri és titular d’un nombre important d’instal·lacions a les Illes Balears, una part d’elles ubicades a espais d’extraordinari valor ambiental, expliquen els promotors de la iniciativa. “Algunes encara són utilitzades, mentre altres han deixat de tenir interès militar i han estat gairebé abandonades”, recalquen.

Per les que no s’usen el Ministeri segueix un procediment de desafectació i posada a disposició de Instituto de Vivienda, Infraestructura y Equipamiento de la Defensa (INVIED) per tal d’oferir-les en el mercat immobiliari.

Oferta immobiliària

Segons aquestes entitats conservacionistes “l’oferta immobiliària de grans finques a espais naturals fins ara ben conservats i amb un important valor ecològic podria tenir greus conseqüències urbanístiques, ambientals, paisatgístiques i socials a les Balears”.

Tot i que, en general, aquests espais ja estan emparats per diferents figures de protecció, el pas a mas privades obriria la porta a canvis d’ús d’abast imprevisible i probablement inconvenients per a la conservació del patrimoni natural, segons exposen aquests grups en un comunicat.

Posen com a exemple de transformació urbanística les instal·lacions de Cap Enderrocat, venudes fa dècades i que han estat transformades en un hotel de luxe. A més, asseguren que “l’antiga bateria del Cap Blanc s’ofereix des de fa mesos a un portal immobiliari, i entre altres espais que aviat podrien seguir el mateix camí es troba la finca de Rafeubetx, que d’altra banda s’ha inclòs dins la recentment presentada proposta de futur parc natural de Ponent precisament pels seus extraordinaris valors naturals”.

Les peticions

Davant aquesta situació, les entitats que formulen aquesta petició consideren que “caldria adoptar les mesures necessàries per garantir el manteniment de la titularitat pública dels espais naturals que Defensa pugui desafectar, i alhora avançar en mesures de gestió per a la seva restauració i conservació ambiental i en l’ordenació del gaudi públic compatible amb la protecció del patrimoni natural”.

Per això insten el Govern de les Illes Balears a fer les gestions necessàries amb el Govern d’Espanya per tal de paralitzar immediatament l’oferta i possible venda d’espais naturals de les Balears que hagin estat desafectats pel Ministeri de Defensa, i garantir la seva titularitat pública; i també impulsar un acord per a la gestió autonòmica d’aquest espais, per part de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, i dotar-los d’instruments d’ordenació i gestió que possibilitin la recuperació i conservació dels valors naturals i alhora l’ús públic sostenible.

Foto: Illot del Toro, a Refeubetx © Toni Muñoz / GOB

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt