Ara llegint
Les tempestes d’agost donen tranquil·litat a les reserves hídriques

Les tempestes d’agost donen tranquil·litat a les reserves hídriques

Les tempestes d'agost donen tranquil·litat a les reserves hídriques

Les reserves hídriques de les Illes Balears se situen al 51% el mes d’agost, cinc punts percentuals més que el mateix mes de l’any anterior, que era del 46%. Les copioses precipitacions de finals d’agost han propiciat aquest canvi, que ha beneficiat notablement les reserves d’aigua.

Per illes, a Mallorca i Menorca les reserves es mantenen un 3% per damunt de l’any anterior. Concretament, Mallorca puja del 49% al 52%, en comparació al mes d’agost de 2022, i Menorca del 43% al 46%. En el cas d’Eivissa, és l’única illa que pateix una baixada de les reserves respecte a l’any passat, del 49% al 41%, però augmenta amb relació al mes de juliol (del 40 al 41%).

En el darrer mes, vuit Unitats de Demanda baixen: Menorca, Artà, Manacor-Felanitx, Migjorn, Pla, Palma-Alcúdia, Tramuntana Nord, Tramuntana Sud; i dos pugen: Eivissa i Formentera. Els descensos més significatius són els de les UD Artà, Tramuntana Nord i Tramuntana Sud. Amb relació a l’índex de sequera, la situació general de la demarcació (0,419) és molt similar a la de l’any passat (0,417) i idèntica la de fa dos anys (0,419).

Respecte a les Unitats de Demanda (UD), entra en l’escenari de prealerta Tramuntana Nord, sumant-se així a les tres que ja ho estaven (Migjorn, es Pla i Eivissa). Per tant, queden sis UD en escenari de normalitat (Menorca, Artà, Manacor-Felanitx, Palma-Alcúdia, Tramuntana Sud i Formentera).

Un agost humit

Les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), indiquen que en el conjunt de les Illes Balears, el mes d’agost ha estat molt plujós, amb una precipitació mitja de 69,6 litres enfront dels 19,6 de la mitjana històrica (3,5 vegades més). Així, a Menorca ha estat un mes molt humit amb 67,2 litres per metre quadrat, quan la mitjana històrica és de 15,3 litres; a Eivissa ha estat de 86,5, quan la mitjana històrica és de 18,1); i, a Formentera, ha estat de 41,2 litres enfront els 11,4 de mitjana.

A Mallorca i Menorca quasi tota la precipitació acumulada fou per les tempestes de dia 27 d’agost, unes dades que propiciaren rècords de precipitacions a diverses estacions, destacant els 128 litres per metre quadrat a Escorca, concretament Son Torrella, una àrea molt propera als embassaments de Cúber i el Gorg Blau, que representa un rècord amb dades disponibles des de 1968. També a Ciutadella es varen registrar 130 litres.

Per la seva banda, a Eivissa i Formentera el dia de més precipitacions fou dia 3. Considerant la situació actual i l’època de l’any, és previsible que el mes de setembre les reserves pugin a totes les illes.

Pel que fa a les temperatures, segons les dades de l’AEMET, ha estat un mes càlid a Balears amb una temperatura mitjana de 26,1 °C i una anomalia de 0,7 °C.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt