Ara llegint
Un mes de maig plujós deixa les reserves hídriques en el 59%

Un mes de maig plujós deixa les reserves hídriques en el 59%

Un mes de maig plujós deixa les reserves hídriques en el 59%

Les reserves hídriques de les Illes Balears es situaren al 59% el passat mes de maig, tres punts per sota que el mes anterior. Així i tot, la situació respecte a l’any passat millora en tres punts, ja que se situaven aleshores al 56%. Per illes, Formentera baixa del 62% al 40%, Eivissa del 50% al 43%, a Mallorca del 63% al 60% i Menorca del 58% al 56%.

Pel que fa a les Unitats de Demanda (UD), les d’Artà i Manacor-Felanitx entren dins l’escenari de normalitat. Així, n’hi ha set dins l’escenari de normalitat (Artà, Formentera, Manacor-Felanitx, Menorca, Palma-Alcúdia, Tramuntana Nord, Tramuntana Sud) i tres (Eivissa, Migjorn i Pla) en escenari de prealerta.

Respecte a la informació de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), les dades indiquen que el maig va ser un mes humit a les Illes Balears, amb una mitjana de 41 litres per metre quadrat de pluja davant els 32,1 litres de la mitjana històrica; un 28% més, per tant.

Per illes, la situació ha estat la mateixa que en el conjunt de l’arxipèlag: a Mallorca ha plogut 43,3 litres (respecte dels 34,8 litres per metre de mitjana històrica), a Menorca 39,2 litres (respecte els 26,3), a Eivissa 30,9 (respecte els 23,7) i a Formentera, 25,1 litres (respecte els 17,1).

El percentatge de precipitació interanual a les Illes Balears es troba un 3% per sobre de la mitjana històrica. Concretament, a Menorca un 25% per sobre, a Mallorca un 1% i a les Pitiüses un 15% per sota. Les precipitacions han estat, en general, de ruixats aïllats de caràcter tempestuós. A l’aeroport d’Eivissa la precipitació màxima diària fou el dia 29 de maig, 29,9 litres, rècord de maig des de 1983.

El mes de juny, per la seva banda, ha arrancat plujós, amb precipitacons pràcticament diàries, però aïllades, en algun punt de l’arxipèlag, que sovint han deixat algunes desenes de litres.

Pel que fa als embassaments de Cúber i el Gorg Blau, gestonats per EMAYA i l’Ajuntament de Palma, actualment es troben al 74% de la seva capacitat.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt