Ara llegint
Limitar l’entrada de persones, vehicles i creuers a Mallorca, les primeres conclusions de l’Assemblea Ciutadana pel Clima

Limitar l’entrada de persones, vehicles i creuers a Mallorca, les primeres conclusions de l’Assemblea Ciutadana pel Clima

Limitar l'entrada de persones, vehicles i creuers a Mallorca, les primeres conclusions de l'Assemblea Ciutadana pel Clima

Limitar l’entrada de persones i vehicles a Mallorca i restringir encara més l’arribada de creuers són dues de les 56 propostes que s’han donat a conèixer avui per l’Assemblea Ciutadana del Clima de Mallorca, integrada per un grup de seixanta persones que durant cinc mesos ha reflexionat sobre la Mallorca del futur.

Avui s’ha celebrat la darrera de les cinc sessions que conformen aquesta assemblea, una jornada on els participants han valorat i votat les propostes que han sorgit al llarg de tot el procés per afrontar l’emergència climàtica a Mallorca de manera efectiva i socialment justa.

La jornada d’avui, celebrada a Calvià, ha arrancat amb les intervencions de la consellera de Presidència del Govern de les Illes Balears, Mercedes Garrido i del conseller de Presidència del Consell de Mallorca, Javier de Juan. “Sigueu valents amb les propostes que nosaltres ens hem compromès a aplicar-les”, ha encoratjat Garrido als assembleistes. “Hi ha un compromís molt clar per part de les institucions que aquelles propostes que surtin aprovades per àmplia majoria fer una full de ruta i fer que surtin endavant” ha afegit el conseller de Presidència del Consell de Mallorca, Javier de Juan.

S’han aprovat 56 propostes: 32 amb més del 90% de suport per part dels participants. Això significa que, tant el Govern com el Consell ténen el compromís de posar-les en marxa. Entre les propostes que han obtengut aquest consens es troben les relacionades amb la limitació de l’entrada de visitants i vehicles a Mallorca, la limitació de creuers (amb una legislació encara més restrictiva que l’actual) o, potenciar el transport públic limitant l´ús del privat. La resta de propostes està previst que es puguin presentar el 27 de febrer a la Universitat de les illes Balears.

Quatre mesos de debats

Les seixanta persones que han participat a l’Assemblea Ciutadana del Clima de Mallorca ha cercat i debatut solucions durant quatre mesos a la següent pregunta: Què necessitam fer a Mallorca abans de 2030 per afrontar l’emergència climàtica de forma efectiva i socialment justa?

Les cinc sessions de treball s’han celebrat, de novembre a febrer, a Palma, Inca, Pollença, Sineu i Calvià. El contingut de les seves reflexions i debats, s’ha mantingut confidencial durant tot el procès fins avui. El grup ha estat acompanyat durant tot el procés per un equip de facilitadors i facilitadores que ha vetllat perquè l’espai sigui segur, amable, garantir debats fructífers, respectuosos i que les propostes siguin útils i serveixin per a avançar en la lluita contra el canvi climàtic a Mallorca.

La selecció de les seixanta persones que han participat s’ha fet sota els criteris d’edat, sexe, muncipi, nivell d’estudis i nivell de renda. Es varen enviar 10.000 cartes aleatòries convidant a la ciutadania a participar-hi. El procés final de selecció es va fer amb el suport de l’entitat europea Sortition Foundation. Ara, els participants han decidit, per unanimitat, constituïr-se en associació per tal de poder fer un seguiment de la posada en pràctica de les propostes per part de les institucions.

La valoració de les propostes

A més, tant el Govern de les Illes Balears com el Consell de Mallorca, valoraran totes i cadascuna de les propostes finals que han sortit i donaran una explicació motivada en un marge temporal concret sobre aquelles que decideixin no dur-se a terme. A banda, es traslladaran a la resta d’institucions aquelles propostes de l’Assemblea que no siguin de l’àmbit competencial del Govern Balear i el Consell de Mallorca.

L’Assemblea Ciutadana pel Clima de Mallorca està coordinada per un grup de la Universitat de les Illes Balears. Està previst que es celebrin altres assembles ciutadanes pel clima a Menorca i a Eivissa i Formentera.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt