Oli de Mallorca, recuperant valors d’abans de la pandèmia
La Denominació d’Origen Oli de Mallorca va celebrar l’any passat el seu 20è aniversari i ho va fer amb una bona salut envejable. D’any en any, exceptuant alguna mala anyada o el sotrac de la pandèmia, Oli de Mallorca segueix una línia ascendent pel que fa al nombre d’explotacions inscrites i a comercialització, de tal manera que l’any passat es varen arribar a comercialitzar 330.214 litres d’aquest producte, una xifra rècord.
S’ha de recordar que fa tan sols deu anys, el 2012, el nombre de litres comercialitzats era de 148.000, menys de la meitat.
També el nombre de productors augmenta d’any en any. El 2022, segons les dades fetes públiques ara per la Conselleria d’Agricultura, es situa en els 1.095, amb una superfície de conreu de 4.137 hectàrees. És la xifra més alta de tot el cicle històric, que mai no ha parat de créixer.
El volum de negoci ha augmentat un 28% respecte a l’any anterior i es situa en els 4.200.000 euros. Els anys 2016, 2017 i 2018 aquesta xifra va ser superior, però després va arribar la caiguda derivada de la pandèmia.
El nombre de tafones que produeixen Oli de Mallorca és de 13 (dues menys que l’any passat, però el mateix nombre que les darreres temporades) i el nombre d’envasadores és de 23.
El 83% de la producció d’Oli d’Oliva de Mallorca es destina al mercat intern, a les mateixes Illes Balears. Gairebé un 2% va cap a la resta de comunitats autònomes espanyoles, mentre que el 16% restant se’n va al mercat exterior. Alemanya és el país que se’n duu la major part de l’oli mallorquí que es ven a l’estranger, concretament un 50%, i destaquen també les vendes a Suïssa (15%) i Japó (15%). Les vendes a Espanya es desinflen.