RiscBal, la nova eina per fer front a riscos naturals, ambientals i climàtics
Avui ha obert les portes l’Observatori de Riscos Naturals i Emergències, RiscBal, que té la seva seu al Centre Bit, a Inca. Amb l’objectiu de poder prevenir o atenuar els efectes sobre els béns i les persones en cas d’emergència, el Govern de les Illes Balears, a través de la Direcció General d’Emergències i Interior, ha decidit fer un encàrrec de gestió a la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears (FUEIB) i poder millorar en la detecció dels perills i riscos, ja siguin naturals, ambientals o climàtics.
L’aportació econòmica que fa el Govern per als pròxims sis anys (2023-2028) és d’1.695.485 euros. A més, l’executiu cedeix un espai al Centre Bit d’Inca, on s’instal·larà la seu de l’Observatori.
L’Observatori es concep com un instrument operatiu de suport a la planificació i gestió dels riscos basat en la integració del coneixement científic (proporcionat per la UIB) i tècnic (per la Direcció General d’Emergències i Interior i altres institucions implicades en la gestió de riscos naturals, ambientals i climàtics) en l’àmbit territorial de la CAIB.
La presidenta Francina Armengol, que ha estat acompanyada durant l’acte per la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, i el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha destacat que «les Illes Balears són un petit paradís enmig de la Mediterrània, però està demostrat científicament que patirem més els efectes del canvi climàtic i l’actitud del Govern no és posar-se de perfil, sinó de cara al problema, enfocar-lo i veure com et situes per solucionar-lo de la millor manera».
Així, la presidenta ha afirmat que les respostes només es troben «des de la ciència i des del coneixement» i ha assegurat que aquesta és la funció de RiscBal, «poder garantir la seguretat a tots els ciutadans i ciutadanes».
Els objectius específics de l’Observatori són:
— Sistematitzar i efectuar un recull complet de tota la informació científica i tècnica existent que permeti crear i mantenir una base de dades geoespacial dels riscos naturals, ambientals terrestres i riscos climàtics a les Illes Balears, que integri perills, riscos, elements vulnerables i instruments de planificació i gestió.
— Consolidar i mantenir un instrument de control i monitoratge en temps real dels riscos naturals, ambientals i climàtics a les Illes Balears, mitjançant sistemes d’alerta primerenca, que permeti a RiscBal ser el centre de control dels riscos naturals, ambientals i climàtics.
— Integrar en el Sistema d’Emergències de les Illes Balears 112 (SEIB-112) els avenços tècnics i tecnològics mitjançant la creació de protocols conjunts d’actuació juntament amb RiscBal.
— Generar una infraestructura de dades espacials (IDE) sobre els riscos naturals, ambientals i climàtics a les Illes Balears, que permeti accedir a tota la informació d’aquests riscos de les Illes Balears d’una manera integrada. L’IDE inclourà un sistema de consulta d’informació en línia, un visor cartogràfic, un visor estadístic i l’app mòbil.
— Dissenyar, construir i mantenir un sistema d’indicadors territorials del risc i l’emergència a les Illes Balears.
— Dissenyar i desenvolupar un sistema d’ajuda a la decisió orientat als planificadors i gestors d’emergències.
— Fer activitats de transferència del coneixement generat com a resultat de les tasques cientificotècniques de RiscBal.
La creació del RiscBal es fa tenint com a antecedent de col·laboració el conveni de col·laboració entre la Direcció General d’Emergències i Interior de la CAIB, la FUEIB i la UIB per a la transformació i el desenvolupament de la xarxa d’estacions hidromètriques, gestionada pel grup de recerca MEDhyCON, com a sistema d’alerta primerenca i gestió d’emergències enfront dels riscos d’inundació a les Illes Balears.