Ara llegint
Un projecte investiga la viabilitat de l’ús de les escòries en la producció de rajoles

Un projecte investiga la viabilitat de l’ús de les escòries en la producció de rajoles

Un projecte investiga la viabilitat de l’ús de les escòries de les incineradores en la producció de rajoles

L’empresa Huguet Rajoles Hidràuliques està duent a terme un projecte d’investigació per formular ciments activats a partir de les escòries generades a les plantes incineradores de residus sòlids urbans de Mallorca. Aquesta actuació ha estat subvencionada amb 30.000 euros provinents de la convocatòria de subvencions per impulsar l’economia social i circular, gestionar de manera sostenible els residus turístics i crear llocs de feina, finançades a través del fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS).

Les actuacions previstes al projecte són la investigació referent a la formulació de ciments activats alcalinament a partir d’escòries d’incineració; la formulació de morters i formigons amb ciments activats alcalinament formulats amb escòries d’incineració i l’estudi d’escalabilitat i producció de rajoles, prefabricats i/o rentadors obtinguts amb morters i formigons formulats amb ciments activats alcalinament.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, han visitat, aquest dilluns Huguet Rajoles Hidràuliques. Mir ha remarcat la importància d’un projecte com aquest «que pot esdevenir pioner a l’hora de donar un altre ús a les escòries dels residus sòlids urbans a les Illes Balears». El conseller també ha subratllat que «és cabdal demostrar que l’economia circular també diversifica a través de la investigació, una eina clau per assolir uns processos més sostenibles i respectuosos amb la nostra terra».

En total, la convocatòria, dotada amb 1,3 milions d’euros, ha subvencionat 14 projectes per valor d’1.027.140,37 d’euros i inclou cinc categories. En la primera, reutilització de productes, s’han subvencionat tres projectes, igual que en la destinada a la preparació per a la reutilització de residus. Pel que fa a la de compostatge i altres processos de transformació biològica, on s’han atorgat subvencions a dos projectes, mentre que a la categoria de reciclatge de residus se n’han atorgat tres. Per últim, tres actuacions estan subvencionades per desenvolupar projectes d’I+D+i en matèria de residus en el marc de l’economia circular.

En el marc d’aquesta presentació, el director general ha aprofitat per anunciar que el Govern impulsa una expressió d’interès per a fomentar l’economia circular en l’àmbit de l’empresa com a instrument per a la recuperació. L’objectiu és recopilar la informació que permeti la definició i el desenvolupament de les línies estratègiques d’actuació subvencionables per al foment de l’economia circular en l’àmbit de l’empresa.

Les persones interessades podran presentar propostes des d’aquest dilluns i fins dia 23 d’abril de 2023 a través de residus.caib.es.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt