Ara llegint
La nova edició de LOOP proposa crear nous productes a partir de materials recollits per Deixalles

La nova edició de LOOP proposa crear nous productes a partir de materials recollits per Deixalles

La nova edició de LOOP proposa crear nous productes a partir de materials recollits per Deixalles

L’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI) presenta una nova edició de LOOP Disseny i Circularitat, la plataforma que reflexiona al voltant de la circularitat, la reutilització, la transformació i la proximitat dels materials per tal d’incorporar-los a la conceptualització de nous productes i optimitzar així els recursos que ens envolten.

Després d’iniciatives centrades en l’impuls del disseny i la investigació de nous materials, LOOP Disseny i Circularitat posa ara damunt la taula la necessitat de convertir els residus en una font de recursos per elaborar nous productes. I ho fa de la mà de la Fundació Deixalles i del seu projecte «Fem que circuli», que va plantejar un repte a l’IDI, oferir una nova vida als materials recollits en l’àmbit domiciliari, empresarial i hoteler.

En aquesta edició, l’IDI, a través de LOOP, va proposar la creació de solucions sostenibles i circulars a partir dels recursos disponibles i amb el disseny com a disciplina capaç d’aportar valor. Per això, va encomanar a dissenyadors la materialització de nous productes amb el rebuig recollit per Deixalles. El resultat han estat una vintena de prototips creats per vuit dissenyadors amb el material postconsum de Deixalles i elaborats per quatre tallers locals.

Dels diferents materials recollits per Deixalles, el projecte LOOP va apuntar als productes de tèxtil i mobiliari. En concret, es va centrar en el sector hoteler, que es caracteritza per una alta rotació d’aquests elements. Així, les propostes de disseny es poden classificar en:

  • Productes més funcionals per als empleats de l’hotel, com per exemple davantals o camises personalitzades.
  • Productes centrats en l’experiència del client que donin valor i confort a les habitacions i llocs comuns, com reposamaletes, cadires o butaques per a les zones comunes.
  • Productes que es poden vendre al mateix hotel com a solució per donar sortida als teixits rebutjats. Aquest enfocament més comercial cerca que el client se senti partícip del projecte en emportar-se un objecte pràctic de record, com una bossa de platja.

Els dissenyadors que han creat nous productes són Cecilia Sörensen, Nicolás Guevara, Anabel Ribas, Margarita Payeras (Suro Swimwear), Paula Chacártegui, Jandro Bonet, Adriane Escarfullery, Amarar Tramuntana i Sara Regal.

La col·laboració que s’ha impulsat entre l’IDI, la Fundació Deixalles i els dissenyadors incorpora els tallers de producció. En aquest cas, tots els participants són tallers locals, part fonamental de l’economia de la zona i una eina imprescindible per al desenvolupament de la producció circular, així com per a la inserció sociolaboral de col·lectius vulnerables a través de la reutilització d’objectes i residus.

Els tallers que han participat en aquesta edició de LOOP són el Taller Tèxtil de la Fundació Deixalles, el Taller Tèxtil Es Ministeri, la Fusteria MAC Insular i la Fusteria Ebenisteria Escaire.

Per dur a terme els prototips dels dissenyadors s’han utilitzat diferents materials com per exemple làmines de somier, fusta reutilitzada, tovalloles, lona de gandula de platja, cortines, lona de tendal, teixit de foscurit, llençols i tela de matalàs, entre d’altres.

LOOP també ha impulsat la recerca de nous materials. A través d’un conveni entre l’IDI i la Fundació Universitat i Empresa Illes Balears (FUEIB-UIB) es posa en marxa una línia de recerca tèxtil. Aplicant el principi que tot és un recurs, el Grup de Recerca de Construccions Arquitectòniques i d’Enginyeria d’Edificació de la UIB ha obert una línia d’investigació a partir d’aquests materials locals de rebuig per desenvolupar blocs rígids obtinguts per premsat en fred, fabricats a base de roba reciclada triturada i aglutinants naturals per a aïllament. El repte és aconseguir compactar la roba com a aïllant tèrmic per als edificis. El producte inicial desenvolupat incorpora un aglutinant orgànic ecològic que li aporta propietats com cohesió i resistència al foc.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt