Ara llegint
La construcció de la segona planta de compostatge a Santa Margalida es finançarà amb fons europeus

La construcció de la segona planta de compostatge a Santa Margalida es finançarà amb fons europeus

La construcció de la segona planta de compostatge a Santa Margalida es finançarà amb fons europeus

La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha anunciat avui, a la Comissió de Seguiment de Gestió de Residus de Mallorca, que la segona planta de compostatge del projecte «Tanca el cercle» es construirà a Santa Margalida amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Valorat en prop de 200 milions d’euros, «Tanca el cercle», projecte declarat estratègic per a la comunitat autònoma, preveu construir cinc plantes de tractament de matèria orgànica a Llucmajor, Marratxí, Santa Margalida, Calvià i Felanitx.

A la Comissió d’avui s’han presentat dades a sis ponències que han tractat temes com: la memòria de 2022, les dades de recollida del servei públic, la gestió i tractament de la matèria orgànica a Mallorca, informació sobre els resultats del programa de mesures i vigilància ambiental, el programa d’assessorament als municipis i les tarifes del servei públic de gestió dels residus urbans.

La Comissió de Seguiment està formada per representants dels grups polítics del Consell Insular de Mallorca, ajuntaments, grups ecologistes, col·legis professionals, la Universitat de les Illes Balears, associacions de veïns i altres representants del sector dels gestors de residus. La reunió és una bona oportunitat perquè dona a conèixer la feina feta i l’evolució de les tasques que duu a terme la Direcció Insular de Residus. A la Comissió també hi han assistit Sebastià Sansó, director general de Residus i Educació Ambiental del Govern de les Illes Balears i Ramon Perpinyà, president d’EMAYA.

Sobre l’avenç del projecte estratègic de la comunitat autònoma «Tanca el cercle», la consellera Ribot ha declarat que «ja tenim encaminada la primera planta de compostatge que es construirà a Llucmajor amb fons de Turisme Sostenible i ara també podem anunciar que la segona planta serà la de Santa Margalida amb finançament dels fons FEDER. “Tanca el cercle” no només és el projecte més important, consolidat i transformador del nostre departament, sinó també del futur immediat de Mallorca. L’objectiu per enfrontar el repte de la matèria orgànica és doble, per un costat tancar l’únic cercle a l’illa i alhora donar una empenta al sector primari amb la venda d’un compost de qualitat que sens dubte ens ajudarà a millorar la competitivitat».

La vicepresidenta Ribot ha valorat molt positivament la feina que s’ha exposat durant la Comissió i ha remarcat que «la Direcció Insular de Residus ha deixat de ser un simple agent de gestió i control de residus per passar a ser un agent transformador cap a un societat més sostenible. Hem fet molta feina tota aquesta legislatura per demostrar aquest canvi de paradigma».

Per la seva banda, el director insular de Residus, Juan Carrasco, ha destacat que «després del repte de la matèria orgànica el següent gran repte és el de la gestió dels envasos d’un sol ús, per tal d’incentivar que aquest sigui retornat pel consumidor als punts de venda per a la seva reutilització o reciclatge. Per aquest motiu, continuarem treballant amb els envasadors i distribuïdors de Mallorca per analitzar la viabilitat d’implantar sistemes voluntaris de dipòsit, devolució i retorn (SDDR)».

Carrasco ha insistit que la Comissió de Seguiment de Residus «ha de ser el moment de l’any on tots els agents implicats i interessats en els residus, ens trobem i parlem» i ha volgut recordar a tots els presents que «sabeu que la nostra porta es troba sempre oberta, per generar un espai d’aportacions i de debat».

Així mateix, Carrasco ha estat l’encarregat de fer la darrera ponència, en què ha explicat les novetats i els darrers projectes en els quals treballa la Direcció Insular de Residus, diferenciant la feina en dos eixos: noves infraestructures i desenvolupament normatiu i actuacions per a la millora de la gestió de residus i campanyes d’informació i de conscienciació. Entre els projectes relacionats amb noves infraestructures i desenvolupament normatiu hi destaquen: el projecte plantes de compostatge de matèria orgànica «Tanca el cercle», la fase III Metanització, el Reglament d’explotació del Servei de Gestió de Residus, el Pla d’Usos del Centre d’Informació i Educació Ambiental, la Modificació del Pla Director Sectorial i l’Àrea Recreativa de Can Garriga.

Pel que fa a les actuacions per a la millora de la gestió de residus i campanyes d’informació i de conscienciació les més destacades han estat: el Programa d’Assessorament Tècnic Municipal; la subvenció per a empreses dedicades a l’economia circular; la taula de treball de sistemes de dipòsit, devolució i retorn a Mallorca; la Guia per a la prevenció del malbaratament alimentari; els tallers de prevenció i malbaratament alimentari a les escoles; la campanya de comunicació «Ara ho entenc»; la IV edició de de la campanya «PequeRecicladores» sobre el reciclatge d’envasos de vidre a les escoles; la Setmana Europea de Prevenció de Residus i la VII Marató de reciclatge creatiu de roba; la participació en fires i esdeveniments; el conveni amb la Federació de Futbol de les Illes Balears per a la implantació de contenidors de reciclatge als camps de futbol i la primera edició dels premis «Tanca el cercle» als municipis que tenen millors dades en la gestió i recollida de residus.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt