Ara llegint
Palma inaugura el nou tanc de tempestes que ha d’acabar amb els vessaments a la mar

Palma inaugura el nou tanc de tempestes que ha d’acabar amb els vessaments a la mar

Palma inaugura el nou tanc de tempestes que ha d'acabar amb els vessaments a la mar

Aquest divendres ha quedat inaugurat el nou col·lector interceptor i el nou tanc de tempestes, construït al costat de la depuradora del Coll d’en Rabassa (EDAR II), unes infraestructures finançades a través del cànon de sanejament que han tengut un cost de 27 milions d’euros.

El col·lector és una canonada de dos metres de diàmetre i tres quilòmetres de recorregut que recull les aigües residuals i pluvials des de la zona de Llevant de Palma i les deriva o al tanc o a la depuradora. El tanc és un dipòsit per retenir l’aigua de pluja, sobretot quan hi ha episodis de precipitacions molt intenses, que sovint generen vessaments. Té una capacitat de 50.000 m³ i unes dimensions de 101,5 metres per 80,5 i 7,4.

El tanc compleix, a més a més, una funció fonamental de reducció de la contaminació, perquè recull els contaminants que arrosseguen les pluges. Aquests contaminants es decanten al fons del tanc i no surten a la mar, amb la qual cosa es contribueix de manera molt important a la millora de la qualitat de les aigües de la badia de Palma.

Gràcies a aquestes noves infraestructures, s’eliminaran el 90 % dels vessaments, i se solucionarà així un problema històric de la ciutat de Palma i el tancament de les platges de Ciutat Jardí i Can Pere Antoni. Ambdues instal·lacions ja estan operatives després d’un període de proves i d’executar-se totes les connexions; per tant, ja recullen aigües pluvials i residuals. Ara se’n farà el seguiment per fer els darrers ajustaments.

Durant la inauguració, la presidenta del Govern Balear, Francina Armengol, ha defensat «una obra absolutament necessària que durant anys no es va fer perquè no es va afrontar la realitat que tenim», però que «no podia esperar més i que s’ha fet gràcies a la capacitat d’entesa i l’empenta de les institucions». Francina Armengol ha recordat que «començàrem a governar el 2015 i vam pensar que era bàsic plantejar com volíem millorar tot el cicle de l’aigua en termes molt amplis», motiu pel qual es va impulsar un pacte per l’aigua entre totes les institucions.

La presidenta del Govern ha reivindicat que a partir de l’arribada del pacte d’esquerres a l’Executiu es decidís «canviar la normativa per tal que el cànon de sanejament es destinés íntegrament a inversions del cicle de l’aigua, un fet que fins llavors no succeïa».

Per la seva part, el conseller Miquel Mir ha insistit en aquesta idea, assegurant que «des de la Conselleria de Medi Ambient hem tengut sempre clar que el compromís de millorar els sistemes de sanejament de les nostres illes a través del cànon de sanejament continuara essent ferm». Mir ha destacat «la valentia, la convicció i l’esforç de totes les persones que han fet possible que avui siguem aquí», inaugurant «un sistema que contribuirà de manera notable a millorar la situació dels vessaments a la badia de Palma».

El batle de Palma, José Hila, ha afirmat que «la transformació de Palma cap a una ciutat millor està en marxa. Estam fent obres grans, petites i d’altres, invisibles, com la d’avui. Som un govern seriós que pensa en la ciutat i l’interès general». Jose Hila ha remarcat que «cuidam de la nostra badia i del nostre mar perquè tenim un compromís amb la ciutat» i que «solucionam els problemes mentre construïm la Palma del futur».

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt