El Fons Mallorquí de Solidaritat aprova un pressupost de 2 milions d’euros per a 17 projectes de cooperació
El Fons Mallorquí de Solidaritat ha celebrat avui a Felanitx la seva assemblea anual, durant la qual s’han aprovat els projectes i les línies d’actuació per a l’exercici de 2024.
En concret, l’Assemblea d’entitats sòcies ha aprovat un pressupost de 2.069.800 euros per al 2024, el qual es destinarà al finançament de disset projectes de Cooperació Municipalista en diferents països del Sud; tres projectes a l’àrea Mediterrània, tres d’Acció Humanitària i quatre d’Educació per a la Ciutadania Global, a banda d’accions pròpies de l’entitat.
Per primera vegada tots els projectes estan aliniats amb els quatre eixos de feina identificats per l’entitat: Igualtat de gènere, Acció pel clima, Transformació social i comunitària i Moviments migratoris i diàleg intercultural. La definició d’aquests eixos es va fer arran de l’elaboració del Pla Estratègic que regirà els pròxims cinc anys de feina i que també ha estat presentat avui.
A set països
Els projectes de cooperació municipalista s’emmarquen en els programes de desenvolupament que el Fons Mallorquí impulsa a Bolívia, Burkina Faso, Etiòpia, Nicaragua, Níger, el Perú i el Senegal. Aquests programes estan integrats per diferents projectes específics que abasten diversos sectors d’intervenció, depenent de les necessitats de cada territori, amb l’objectiu de garantir la màxima eficiència en l’ús dels recursos disponibles i aconseguir una major visibilitat de l’impacte de les intervencions.
Per altra banda, la línia destinada a finançar iniciatives adreçades a països de la riba sud i oriental de la Mediterrània i Àsia central es conforma de projectes que s’han identificat a través de les aliances estratègiques amb entitats locals o amb socis europeus i que coincideixen amb l’eix d’enfortiment de la democràcia i governabilitat, així com el suport a accions humanitàries destinades a millorar la situació de les persones que veuen obligades a desplaçar-se a causa dels conflictes existents als seus territoris. La proposta de països per a 2024 és el Líban, Palestina i els Campaments de Refugiats Sahrauís.
En l’àmbit d’Educació per a la Ciutadania Global, una part important de la feina del Fons Mallorquí se centrarà a donar a conèixer l’Agenda 2030 a través d’accions pròpies del Fons Mallorquí, com ara diverses formacions en línia que ja han començat, i també han estat presentades. Així mateix, s’han aprovat quatre microprojectes presentats a la convocatòria per a entitats amb els quals autoritats locals i/o ciutadania treballaran els ODS prioritaris de l’entitat.
Finalment, en el marc de l’Assemblea s’han aprovat tres projectes d’acció humanitària relacionats amb la millora de les condicions de vida de persones refugiades i desplaçades a Palestina, Sudan del Sud i Moçambic. El Fons destina anualment el 10% dels seus ingressos a ajuda d’emergència i aquests tres projectes sumen 158.243,45 €, amb la qual cosa, a hores d’ara, encara queden recursos.