Ara llegint
Simonet exposa a Madrid les principals reivindicacions del sector agrari i pesquer de les Illes

Simonet exposa a Madrid les principals reivindicacions del sector agrari i pesquer de les Illes

Simonet exposa a Madrid les principals reivindicacions del sector agrari i pesquer de les Illes

El conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha participat avui en la primera reunió convocada pel ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, a la qual han assistit els consellers d’agricultura i els de pesca de totes les comunitats autònomes d’Espanya. Aquesta primera trobada, després del recent nomenament de Planas com a ministre, ha estat de caràcter informal, però ha permès abordar assumptes d’interès comú i analitzar els desafiaments de la nova legislatura.

En aquest sentit, el conseller Simonet ha volgut començar la seva intervenció agraint al ministre Planas i el seu equip la feina conjunta feta en anys anteriors i les bones relacions existents entre ambdues administracions. “Sempre ens han escoltat perquè han entès les particularitats del nostre sector i els problemes que en tenim per mor de la insularitat”, ha subratllat Simonet. “Confiam en el fet que aquesta dinàmica continuï en els pròxims anys, per així poder garantir la supervivència dels nostres agricultors, ramaders i pescadors”, ha afegit el conseller.

Aquesta reunió, que ha tingut lloc a la seu del Ministeri en Madrid, s’ha dividit en dues parts; una primera centrada en la pesca i l’altra, en agricultura. Així, quant a pesca, el conseller ha exposat la necessitat de la creació d’un Pla Especial de Pesca per a les Illes Balears, donada la seva singular situació. També, en aquesta línia, Simonet ha traslladat a Luis Planas la petició dels pescadors de les Illes de prohibir la pesca d’encerclament en les aigües exteriors d’Eivissa, Formentera i Menorca, “tal com tenim previst fer nosaltres en les aigües interiors d’aquestes illes”, i el suport de tot el sector per continuar fent feina de manera conjunta en la creació i ampliació de les reserves marines de Formentera, l’illa de Tagomago i Sóller.

Altres dels assumptes en l’àmbit pesquer que el conseller Simonet ha tingut l’oportunitat d’explicar en la reunió ha estat la rellevància de redactar de manera conjunta un nou pla de pesca al Parc Nacional Maritimoterrestre de Cabrera, després de l’ampliació de superfície que ha sofert el Parc, per tal de “garantir la creació i conservació dels ecosistemes marins amb el manteniment de la pesca artesanal, començant amb un nou cens actualitzat”.

Quant a agricultura, Simonet ha començat la seva intervenció recordant la diversitat dels sistemes agraris que existeixen a Espanya.” A més d’una agricultura peninsular, també hi ha una agricultura insular que ve marcada per unes condicions de producció i de mercat molt particulars”, ha apuntat. “Per tot això, encara que el disseny del PEPAC ha contemplat aquesta realitat, plasmant una nova regió insular illes Balears, i els primers resultats han estat positius, creiem que és necessari que en cada norma o convocatòria les particularitats insulars quedin reflectides”.

En aquest sentit, Simonet ha plantejat qüestions quant a la nova PAC, sobretot a l’àmbit dels ecorregímens, la distribució dels fons FEADER pel desenvolupament rural i les ajudes associades, sobretot les que fan referència a la fruita seca i l’olivar tradicional.

A més, el conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural del Govern ha volgut abordar altres qüestions com el suport a la futura llei d’Agricultura Familiar, la necessitat de crear un Pla Estatal de Fruita Seca, així com el desenvolupament d’un instrument sectorial de l’oví i la creació d’una línia específica de feina centrada en l’aprofitament d’aigües regenerades per regadius.

Altres assumptes que s’han posat sobre la taula han estat l’aplicació de la Llei de Benestar Animal i la llei de la Cadena Alimentària, així com el canvi en el sistema de les assegurances agràries.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt