Ara llegint
Saps reconèixer el cant dels ocells de les Balears?

Saps reconèixer el cant dels ocells de les Balears?

Els ocells són uns éssers fascinants, que ens acompanyen amb la seva bellesa i la seva música. Però, quants de nosaltres sabem reconèixer les seves veus i els seus noms? Quants de nosaltres podem gaudir del seu espectacle en el seu hàbitat natural?

Per a aquells que vulguin aprendre més sobre els ocells de les Balears, o simplement escoltar els seus cants des de casa seva, arriba una bona notícia: la nova edició actualitzada del llibre “Els aucells de les Balears”, del biòleg Joan Mayol Serra, publicat per Nova Editorial Moll amb el suport de l’Institut d’Indústries Culturals de les Illes Balears (ICIB).

L’autor del llibre, Joan Mayol.

Es tracta d’un clàssic manual de divulgació, que va veure la llum per primera vegada el 1978 i que ara arriba a la seva cinquena edició, revisada i ampliada per l’autor. El llibre inclou el llistat de les 388 espècies d’aus observades a l’arxipèlag des de l’any 1900, així com informació detallada sobre els seus grups, els seus hàbits, les seves migracions, els seus noms populars i la seva protecció.

Però el que fa especial aquesta nova edició és que incorpora uns codis QR que permeten escoltar els sons de 46 espècies diferents, des del xoriguer comú fins al corb marí, passant pel pardal, el cucut, el merla o el xot. D’aquesta manera, el lector pot complementar la lectura amb una experiència auditiva, que li ajudarà a identificar els aucells i a apreciar la seva riquesa sonora.

Imatge renovada

El llibre també renova els aspectes d’imatge respecte a les edicions anteriors, amb dibuixos d’Aina Bonner i fotografies de Sebastià Torrens, que mostren els aucells en tot el seu esplendor. A més, compta amb un nou pròleg de l’escriptor i ecologista Miquel Rayó, i amb la presentació original de Ramon Margalef, un dels pares de l’ecologia a Espanya. Compta també amb la col·laboració de Cati Artigues com a il·lustradora.

“Els aucells de les Balears” forma part de la col·lecció de referència de Moll Manuals d’Introducció a la Naturalesa, que divulguen amb rigor i amenitat la rica diversitat del medi natural que ens envolta. Com en un mosaic, per aquesta col·lecció hi desfilen les plantes, els aucells, els insectes, els amfibis, els mamífers, els rèptils o els peixos de les Balears, i també excursions i itineraris per aprendre, conèixer i gaudir de la natura.

Un exemplar de reietó que incorpora el llibre.

El llibre és, doncs, una invitació a descobrir els aucells de les Balears, uns éssers que, com va dir Charles Darwin, “d’al·lot, em sorprenia que no tothom fos ornitòleg”. Una invitació que arriba en un moment clau per a la seva conservació, ja que, com destaca l’autor, malgrat els avenços en la protecció del territori i de les espècies, els aucells encara pateixen les conseqüències de la pressió humana sobre l’entorn natural.

El seu autor, Joan Mayol Serra (Palma, 1954), és un biòleg i apassionat de la natura, els aucells i les illes, que va iniciar-se en l’ornitologia als 13 anys i ha fet un camí ple d’aventures i de coneixences. Ha estat fundador del GOB, diputat del Parlament, conseller d’Agricultura, director de s’Albufera, professor de la Universitat de les Illes Balears i col·laborador del Consell d’Europa. És membre de diverses entitats ecologistes i científiques, i ha publicat centenars d’articles i una desena de llibres sobre la natura de les Balears.

La coberta de la nova edició del llibre.

En una nota d’aquesta cinquena edició, Mayol destaca com, de la persecució que denunciava el 1978 i l’amenaça sobre espècies en perill d’extinció, s’ha passat -per sort- a la recuperació d’aquestes i a “un canvi d’actitud dels illencs cap als aucells, cap a la natura en general, molt positiu, com ho demostra també el territori protegit, inexistent al 1978 i avui molt estès arreu de l’arxipèlag”.

Tot i així, el creixement de residents i turistes, des de llavors, representa una major pressió sobre l’entorn natural, amb efectes nocius per a les aus com “les electrocucions, la captura accidental en arts de pesca o els efectes de l’agricultura industrial”, ha dit.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt