Ara llegint
El molí d’en Simó acull un nou espai museístic amb la col·lecció de Carmen Tur

El molí d’en Simó acull un nou espai museístic amb la col·lecció de Carmen Tur

El molí d’en Simó acull un nou espai museístic amb la col·lecció de Carmen Tur

La consellera de Cultura, Educació i Patrimoni, Sara Ramon, la regidora de Cultura de l’ajuntament de Sant Antoni, Maria Ramon, i la promotora cultura Carmen Tur han presentat el  nou projecte impulsat i promogut pel Consell Insular d’Eivissa amb la col·laboració de l’Ajuntament portmanyí: un espai museístic amb la col·lecció museogràfica de Carmen Tur que ha cedit al Consell Insular per 25 anys, amb vocació de donació definitiva en acabar aquest període.

Però la col·lecció arreplegada per Carmen Tur durant molts anys està enriquida amb la col·lecció d’eines d’espardenyer de la família de ca s’Amesat, i una col·lecció d’obres pictòriques, joies i altres valuoses peces pertanyents a la família Vedera Torres. També hi ha altres peces d’amics i coneguts de Carmen Tur, que han volgut col·laborar amb aquest projecte museístic, com la família de Josep Maria Subirà, les eines de na Catalineta, la coneguda espardenyera de Sant Miquel, que la seua família ha ofert. La consellera Ramon els hi ha agraït i reconegut a tots ells, especialment a la promotora Carmen Tur, “la seua valuosa aportació i generositat perquè tothom, residents i visitants, puguem conèixer les nostres tradicions i arrels”.

Com ha explicat la consellera, l’exposició s’ha completat amb peces del fons museogràfic del Museu Etnogràfic d’Eivissa, de can Ros, i amb un parell d’obres pictòriques del fons institucional del Consell Insular d’Eivissa. El projecte de la rehabilitació, el muntatge, l’organització i el comissariat d’aquest espai expositiu ha estat a càrrec de l’equip del Museu Etnogràfic, la seua directora, la seua conservadora i les restauradores.

En conjunt s’ha aconseguit una “interessant mostra, amb vocació d’exposició permanent, que el Consell Insular d’Eivissa vol posar a l’abast de tota la ciutadania de Sant Antoni, de l’illa d’Eivissa en general, i dels seus nombrosos visitants i turistes” ha remarcat Ramon qui ha assenyalat que Eivissa és propietària i portadora  d’un ric patrimoni cultural material i també immaterial. “Des del Departament de Cultura, Educació i Patrimoni del Consell Insular d’Eivissa ens hem compromès a posar en valor, conservar i preservar aquest patrimoni cultural. I, sobretot oferir nous espais culturals i patrimonials on es pugui difondre i divulgar aquesta riquesa cultural. Això primer, per naltros mateixos, per respecte al nostres majors que ens ho han transmès. També per transmetre-ho als nostres infants, i als nostres jovens, que han de conèixer les nostres arrels. I, finalment per tal que els nostres visitants puguin conèixer i gaudir d’aquest patrimoni cultural.

La regidora Maria Ramon ha destacat que Sant Antoni és sens dubte “el municipi més turístic de l’illa, i era necessari ampliar la seua oferta cultural i patrimonial”, un espai que Carmen Tur ha definit com “una casa d’amics, on tots podem trobar i gaudir de la generositat d’aquells que han volgut cedir aquestes peces perquè tothom pugui conèixer com era el nostre passat”. Per fer això possible el Consell Insular ha invertit amb l’obra de rehabilitació, amb l’equipament i infraestructura i amb els recursos museístics la quantitat de 190.000 €.

Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Antoni, aquest espai quedarà obert des d’aquest dissabte 14 de gener, de forma permanent, obrint cada dia de dimarts a diumenges des de les 10 a les 13.30h, preveient que des del Museu Etnogràfic d’Eivissa es puguin anar organitzant activitats culturals i museístiques que ajudin a dinamitzar aquest nou espai que es posa a l’abast de tots.

El molí d’en Simó és un antic molí fariner de tipologia mallorquina, de torre estreta, bé patrimonial adquirit pel Consell Insular d’Eivissa a l’any 2001. En aquell moment ja va ser restaurat pel propi Consell Insular, i cedit per a la seua dinamització a l’Ajuntament de Sant Antoni.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt