Ara llegint
El Consell de Menorca duu a terme accions de millora de diverses platges de l’illa

El Consell de Menorca duu a terme accions de millora de diverses platges de l’illa

El Consell de Menorca duu a terme accions de millora de diverses platges de l'illa

Les platges de Menorca, considerades un dels principals atractius turístics de l’illa, són també uns ecosistemes fràgils i valuosos que requereixen una atenció especial en termes de neteja i seguiment. Així ho indiquen pel Consell Insular de Menorca, mitjançant un comunicat en el qual informen que el Departament de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació del Consell té la responsabilitat de garantir la neteja i el manteniment d’aquests espais naturals excepcionals.

Menorca, com a reserva de biosfera, té el repte de conciliar la protecció del medi ambient amb l’activitat humana, diuen. En aquest sentit, el Departament de Medi Ambient té com a objectiu central assegurar la preservació i conservació de les platges, garantint alhora una experiència positiva per als residents i visitants de l’illa.

Per aconseguir aquest objectiu, el Departament coordina les tasques de neteja i manteniment de les platges que realitza l’empresa FCC. Aquestes tasques abasten una àmplia gamma d’activitats, que inclouen accions mecàniques i manuals. Aquests mètodes se seleccionen de manera adaptativa, tenint en compte l’estat de l’arena i les condicions particulars de cada platja. Això assegura que les platges romanguin lliures de residus.

Una part crucial d’aquesta tasca implica la retirada de residus i de posidònia oceànica de la platja emergida seca. Aquesta neteja minuciosa és fonamental per mantenir la salut i l’atractiu de les platges, així com per prevenir la pèrdua d’hàbitat per a la vida marina. És important reconèixer la vital importància de la posidònia oceànica en aquest context. Les praderies de posidònia no només serveixen com a hàbitat per a nombroses espècies marines, sinó que també contribueixen a la retenció de sediments, a evitar la pèrdua d’arena durant les marees i les condicions climàtiques adverses, a la prevenció de l’erosió costanera i la millora de la qualitat de l’aigua.

També hem de tenir en compte, expliquen, que les platges de Menorca són entorns dinàmics que experimenten canvis constants degut a factors ambientals, les onades, vent i altres. Aquestes variacions naturals són una part inherent de la seva bellesa i diversitat, i el Departament de Medi Ambient treballa per adaptar-se a aquestes condicions canviants, garantint sempre la seva preservació a llarg termini.

Actuacions

Aquestes darreres setmanes s’han realitzat diferents actuacions necessàries i urgents per oferir una millor experiència tant a residents com a visitants. Les actuacions s’han planificat tenint en compte les característiques concretes de cada una de les platges. Algunes de les principals actuacions són:

• Cala Blanca: és una platja que presenta una arena compactada i humida, amb una gran depressió a la zona central, fet que quan hi ha temporals o rissagues l’aigua entri i s’acumuli creant una gran bassa, i que fins ara havia inhabilitat la zona pels usuaris de la platja. Conscients de la importància d’oferir una platja atractiva, s’han fet diverses actuacions. Per una banda, s’ha extret l’arena acumulada davall del pont i, per altra banda, s’ha recuperat una gran quantitat d’arena mesclada amb la posidònia, que durant l’estiu es diposita a una zona retirada de la zona de bany, però sense sortir del sistema. Aquestes dues accions s’han realitzat en vàries fases, donant uns resultats molt satisfactoris i aconseguint millorar notablement l’aspecte de Cala Blanca.

• Macarella: enguany aquesta platja compta amb una quantitat de posidònia superior a altres anys, la qual s’ha anat retirant seguint els procediments establerts pel Decret de Posidònia, que estableix els mecanismes que es poden utilitzar en cada cas concret. Dimecres passat es va poder fer un cribratge mecànic, ja que l’arena presentava un estat sec i gens compactat. A banda, hi ha operaris que a més de fer la recollida de fems, fan diàriament un cribratge manual per retirar la posidònia superficial.

• Alcaufar: aquest any la platja d’Alcaufar no comptava amb un bany químic que donés servei tant als usuaris de la platja com als del Camí de Cavalls, fet que provocava episodis de brutor i deixadesa a la zona. La situació havia estat posada en coneixement tant per part de l’associació de veïns d’Alcaufar com de l’Associació Hotelera de Menorca des de feia mesos. Per posar-hi solució, des del departament de Medi Ambient s’ha finançat la instal·lació d’un bany químic de fusta a la platja en el seu pas pel tram de Camí de Cavalls. L’actuació s’ha pogut realitzar en el marc del Conveni de Camins vigent entre el Consell insular i l’Ajuntament de Sant Lluís. Aquest conveni està enfocat a les tasques de conservació, manteniment, neteja i defensa per part dels ajuntaments dels camins rurals i públics dels municipis, especialment per aquells municipis que disposen del seu Catàleg de Camins definitivament aprovat, com és el cas de Sant Lluís (BOIB núm. 97, 13 de juliol de 2023).

• Cala Mitjana: des del Consell Insular s’ha enviat un informe tècnic a les administracions competents perquè reforcin la vigilància i les tasques d’informació per aconseguir una cura òptima de la platja per part dels usuaris, especialment de la zona dunar.

“El Departament de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació treballa en permanent col·laboració amb els operaris de neteja de platges, i vol agrair la implicació tant de l’empresa com dels ciutadans que visiten el litoral de Menorca”, han detallat.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt